Israël stap dichterbij totale ban op bont

08-02-2010

Na lobbywerk van de International Anti-Fur Coalition (IAFC), in België vertegenwoordigd door dierenrechtenorganisatie Bite Back, en Let the Animals Live, ging de voltallige ministerraad akkoord met een uitbreiding van de wet van MK Ronit Tirosh. Deze wet verbood aanvankelijk enkel de handel in katten- en hondenbont en werd bij de eerste lezing goedgekeurd; maar nu is ze dus uitgebreid met een amendement dat alle bont van alle zoogdieren verbiedt. Er is wel een kleine uitzondering op het verbod, namelijk voor een bepaald soort bonthoed die door sommige mensen wordt gedragen als onderdeel van hun culturele identiteit. Deze wet is hoe dan ook een wereldwijd en historisch precedent.

Het totale verbod op bont van alle dieren omzeilt meteen het probleem dat het verbod op katten- en hondenbont met zich mee zou hebben gebracht, namelijk dat de douane elk bontartikel afzonderlijk zou moeten controleren op origine.

Landbouwminister Shalom Simhon, de minister van leefmilieu Gilad Arden en de minister van onderwijs Gideon Saar richtten zich tot de rest van de Ministerraad. Jane Halevy van de International Anti-Fur Coalition en Joshua Robert van Let the Animals Lives hadden eerder – met de hulp van MK Nitzan Horowitz – de vreselijke waarheid achter de zinloze bonthandel getoond en zo het onderwerp onder aandacht van de regering gebracht.

Nu dat het wetgevende comit é het amendement unaniem heeft goedgekeurd, zullen de ministeriële comit és van onderwijs, cultuur en sport later deze maand over het amendement stemmen. Na hun goedkeuring zal de wet voor een tweede en derde keer gelezen worden vooraleer hij daadwerkelijk van kracht gaat. De overgrote meerderheid heeft er goede hoop op dat de Israëlische overheid dit zinloze dierenleed een halte zal toeroepen. 

Bron: International Anti-Fur Coalition