Is een dolfinarium diervriendelijk?

21-06-2022

Is een dolfinarium diervriendelijk?

7 argumenten die het tegendeel bewijzen

In april 2021 werd er in Brussel een verbod tegen dolfinaria ingevoerd. Dat verbod is een puur symbolisch gebaar, want in Brussel zijn er helemaal geen dolfinaria. De Brusselse minister van Dierenwelzijn hoopt dat Vlaanderen dat voorbeeld volgt en dat het Boudewijn Seapark in Brugge zijn deuren sluit. In dit artikel sommen we zeven argumenten op die het verbod van de Brusselse ( én Waalse!) regering staven.

1   Wetenschappers roepen op om dolfinaria te sluiten

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar het welzijn van dolfijnen in gevangenschap. 10 jaar geleden ontstond daaruit de ‘declaratie van de rechten van walvisachtigen’. 

De declaratie bevat een klare oproep om dolfinaria voorgoed te sluiten. Want voor de hoogintelligente en empathische dieren zijn dolfinaria allesbehalve een thuis. 

2   Het natuurlijke territorium van wilde dolfijnen is groter dan stad Antwerpen

Wetenschapster Elizabeth Hawkins stelde vast dat het territorium van é én wilde dolfijn tussen de 177 km² en de 320 km² groot is. Die oppervlakte is vergelijkbaar met de oppervlakte van de stad Antwerpen.

In het Boudewijn Seapark is de totaaloppervlakte van de bassins 777 m², die de acht dolfijnen met elkaar moeten delen. Over de hele stad Antwerpen, zijn dat maar een paar huizen. 

Je kan het ook vergelijken met een permanente lockdown. En zoals we allemaal ervaren hebben, leidt dat voortdurende binnen blijven wel eens tot verveling en/of frustraties. 

3   Wilde dolfijnen zwemmen tientallen tot honderden kilometers per dag

Dolfijnen kunnen tot wel 30 km/uur zwemmen en tot wel 450 meter diep: een snelheid en diepte die ze in tanks onmogelijk kunnen halen.

In tanks blijft het voor dolfijnen bij passief drijven en rondjes draaien, en dat eindeloze cirkelen veroorzaakt heel wat stress en neurotisch gedrag. De steriele omgeving van een bassin is schadelijk voor hun ontwikkeling en welzijn. 

4   Dolfijnen in gevangenschap krijgen gelatine tegen uitdroging

Omdat dode vis te weinig vocht bevat, krijgen de dolfijnen gelatine om hun vochtbalans op peil te houden; een probleem dat zich in de natuur nooit zou voordoen.

5   Dolfijnen zijn geen bedreigde soort en worden toch gefokt

Boudewijn Seapark werkt mee aan een internationaal fokprogramma, het European Endangered species Programme (EEP). Dat programma probeert te vermijden dat bedreigde diersoorten voorgoed verdwijnen. 

Maar dolfijnen zijn helemaal niet bedreigd. Het fokprogramma staat dus niet in teken van soortenbescherming, maar wel in teken van geld en winstbejag ten koste van de dieren.

 

6   De dolfijnen krijgen medicijnen tegen stressgerelateerde aandoeningen

Dolfijnen krijgen routinematig medicijnen tegen maagzweren en schimmelinfecties toegediend; ziektes die veroorzaakt worden door stress. 

Daarnaast krijgen ze ook een anticonceptiemiddel toegediend, wat op lange termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

7   Te kleine omgeving zorgt voor conflicten

Dolfijnen zitten in de kleine bassins voortdurend op elkaars lip. Ze mogen zowel hun ‘huisgenoten’ als hun sekspartners niet zelf kiezen. Dat belemmert hun natuurlijke sociale dynamiek en kan leiden tot agressie. 

Bovendien moeten dolfijnen voortdurend met een lagere stem ‘praten’ om de groepsrelatie in het bassin niet te schaden. Dat heeft deels te maken met de terugkaatsing van de geluiden tegen de wanden van het bassin. Dat is onnatuurlijk en enorm stresserend.

Wil je nog meer te weten komen over de schadelijke gevolgen van dolfinaria? Lees dan snel ons rapport ‘Dolfijnen vrij: voor een dolfinariumvrij België’. Of wil je je kennis  over wilde dolfijnen testen? Lees dan ons blogbericht ‘Wat je nog niet wist over dolfijnen: 10 weetjes!