Internationale protestdag tegen zeehondenjacht in Canada : Jonge zeehond knuppelt bontdraagster …

15-03-2005

Brussel – In 50 steden – in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en zelfs het Midden-Oosten – klonk er op dinsdag 15 maart voor de deuren van de Canadese ambassades en consulaten internationaal luid protest tegen de commerciële en grootschalige zeehondenjacht in Canada. De Belgische dierenrechtenorganisatie Bite Back protesteerde op deze internationale dag van actie samen met de Amerikaanse milieuorganisatie Sea Shepherd Conservation Society voor de deur van de Canadese ambassade in Brussel. Een dierenrechtenactivist, verkleed als jonge zeehond, bewerkte een vrouw gekleed in een echte (!) zeehondenbontjas met een knuppel. De vrouw droeg een groot bord in haar handen met daarop het woord ‘schuldig’.

De Canadese commerciële zeehondenjacht is de grootste massaslachting van zeezoogdieren ter wereld: in de maanden maart tot en met mei zullen aan de oostkust van Canada ook dit jaar meer dan 300.000 – vooral jonge – zeehonden tussen de 12 dagen en 12 weken oud worden gedood voor met name hun huid. De zeehonden worden door jagers neergeknuppeld, of met een haak geslagen en over het ijs getrokken en daarna gevild. De zeehondenslachting is ongelooflijk wreed: post mortem onderzoek heeft uitgewezen dat 40% van de zeehonden levend werden gevild.

Sea Shepherd Conservation Society strijdt – onder aanvoering van kapitein Paul Watson – al drie decennia tegen deze wrede en nodeloze slachtpartijen. Dit jaar zet Sea Shepherd vlaggenschip en ijsbreker Farley Mowat in, die een internationale bemanning bestaande uit vrijwilligers uit 10 landen, journalisten en beroemdheden naar de kraamkamers van de zeehonden brengt. Televisiester Richard Dean Anderson, bekend van de serie ‘McGyver’ is ook aan boord. Sea Shepherd is van plan om op het ijs te protesteren tegen de zeehondenbabymoord en om de slachtpartij in beeld te brengen.  Dierenrechtenorganisatie Bite Back is voorstander en supporter van de Sea Shepherd methode van actie voeren tegen de barbaarse zeehondenjacht.

Canadese vissers krijgen toestemming en subsidies van de Canadese overheid om ook dit jaar weer een massaslachting onder de zeehonden aan te richten omdat de zeehonden schuldig zouden zijn voor de teruglopende populatie kabeljauw. In 1994 werd hiervoor echter door Canadese overheidswetenschappers een hele andere verklaring gegeven, namelijk overbevissing. De ware reden voor de jaarlijkse zeehondenjacht is de toenemende vraag naar zeehondenbont en het falende Canadese visserijbeleid. Met name de landen Noorwegen, Denemarken, Polen, China, Zuid-Korea, Oekraïne, Rusland, Duitsland, Taiwan, Italië en Finland zijn afnemers van zeehondenvachten of van producten zoals olie, penissen en vlees van zeehonden. Volgens een van de grootste Amerikaanse dierenwelzijnsorganisaties, Humane Society of the United States, gebruiken de ontwerpers Prada, Louis Vuitton, Donatella Versace en Dolce en Gabbana (naast veel andere bontsoorten) ook zeehondenbont  in hun collecties.

Meer informatie over Sea Shepherd Conservation Society:  http://www.seashepherd.org/