Bite Back heeft al sinds vorig jaar regelmatig contact met ZARA België in verband met de verkoop van kledingstukken met bont in de Belgische ZARA winkels. ZARA België heeft het aantal kledingstukken met bont ondertussen gereduceerd. ZARA België vertelde ons verder geen bont meer te zullen etaleren in de etalage, bont van vossen en andere pelsdieren niet (meer) te verkopen, nu meer synthetisch bont te verkopen i.p.v. echt bont, maar… blijft wel bont verkopen dat afkomstig zou zijn van konijnen.
Zowel verwerkt in accessoires als in bontjasjes. ‘Zou zijn’, omdat het zo op het etiket wordt vermeld. Konijnenbont wordt vaak afgedaan als restproduct van de vleesproductie. Maar de feiten liggen anders. Net zoals nertsen, vossen en chinchilla’s worden konijnen wel degelijk voor hun pels gefokt en geslacht. In landen zoals Zweden, Frankrijk en China worden jaarlijks miljoenen konijnen gefokt en geslacht voor hun pels.
De konijnenbontindustrie vereist een dikkere/stevigere pels dan de pels van vleeskonijnen. Een vleeskonijn wordt tussen 2.5-/4 maanden (slachtleeftijd kan per land verschillen) geslacht voor zijn vlees, een bontkonijn wordt na ongeveer 6/8 maanden (slachtleeftijd kan per land verschillen) geslacht voor zijn pels. De pels van vleeskonijnen wordt vaak gebruikt voor o.a. speelgoed, kattenspeeltjes, vilt en zeemleer. De pels van bontkonijnen wordt gebruikt voor kleding.
ZARA haalt kledingstukken met bont erin verwerkt uit China. Konijnen worden daar net zo gruwelijk afgemaakt als honden en katten (voor hun vlees en pels). Opeengepropt in veel te krappe kooien. Het levend villen van dieren en dus ook van konijnen is daar geen uitzondering! Wij achten ZARA medeverantwoordelijk voor het bewust in stand houden van dit konijnenleed. ZARA is een grote, internationale modeketen met honderden winkels (663 ZARA winkels wereldwijd, en de Inditex-groep waartoe ZARA behoort, heeft ruim 2000 winkels) en een flinke afnemer van de pels van konijnen. Bovendien kan alleen (duur) DNA onderzoek uitmaken of bont dat verkocht wordt als konijnenbont, wel konijnenbont is. Ook bont van honden en katten wordt in Europa ‘aan de man’ gebracht onder de noemer konijnenbont.
ZARA Nederland kondigde vorig jaar een bontvrij beleid aan. Toch verkocht ZARA Nederland recent (zij het voor é én weekje) weer bontjasjes van konijnenbont (Bron: Volkskrant Magazine, 28-08-2004). Gelukkig greep Bont voor Dieren snel in en zijn ze weer bontvrij. ZARA UK verkoopt dit jaar ook weer bont. En dit in tegenstelling tot hun toezegging van vorig jaar om geen bont meer te verkopen. (Meer hierover op: http://www.peta.org.uk/alerts/automation/AlertItem.asp?id=980 )
ZARA België ziet alleen een langetermijnoplossing: ze willen stoppen met de verkoop van konijnenbont als het hoofdkantoor in Spanje daartoe beslist.
Bite Back roept op om ZARA te boycotten totdat het bedrijf een bont-vrij beleid invoert.
Doe mee aan de Schrijfactie voor een bontvrije ZARA