Internationale Boycot Procter & Gamble Dag Leuven

17-05-2008

Leuven – In het kader van de Internationale Boycot Procter & Gamble Dag (zaterdag 17 mei) hebben activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back geruime tijd met hun hoofd in een nagebootste proefdierenlaboratoriumstelling plaatsgenomen. Zij deden dat in de drukke Diestsestraat in het centrum van Leuven. Onder het hoofd van iedere activist hing een confronterende foto van proefkonijnen in een laboratorium, die in een soortgelijke stelling pijnlijke proeven voor cosmetica en schoonmaakmiddelen ondergaan.

Een van de foto’s toont de beruchte Draize-test waarbij bij proefkonijnen substanties rechtstreeks in het oog worden aangebracht om bepaalde stoffen op irritatie te testen. Het spreekt voor zich dat dit zeer pijnlijk is voor de dieren.  Zij zitten daarbij gefixeerd in zo’n stelling.  In veel gevallen worden de proefkonijnen niet verdoofd. De Bite Back activisten kregen, eenmaal ze met hun hoofd in de stelling vastzitten, symbolisch ‘bloed’ rond hun ogen aangebracht.
Andere activisten deelden volop gratis proefdiervrije bedrijvenlijsten en Procter & Gamble folders uit aan het publiek, en verzochten hen over te schakelen op diervriendelijke cosmetica- en verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Onze bedrijvenlijst vermeldt ook andere bedrijven die dierproeven doen.

Procter & Gamble (P&G) laat dierproeven doen voor de ontwikkeling van nieuwe chemische en cosmetische producten en ingrediënten en zelfs diervoeders.  Wereldwijd vonden er deze week 150 protestacties plaats tegen het gebruik van proefdieren door P&G. Bekende P&G producten zijn: Max Factor, Always, Ariël,  Braun, Charmin, Cover Girl, Duracell, Gillette, Head & Shoulders, Iams, Wella, Olay, Oral-B, Pampers, Eukanuba, Pantene en Pringles.

Bite Back verdeelt bij informatiestands op festivals en in steden het hele jaar door folders over de dierproeven van P&G. Bite Back roept consumenten op om de producten van P&G te boycotten. Er zijn immers zoveel alternatieven. Je kan bij Bite Back een lijst verkrijgen van bedrijven die niet op dieren testen.  Consumenten kunnen op de Engelstalige website van Uncaged, de initiatiefnemers van de Global Boycott P&G Day, waarbij Bite Back zich aansluit, ook plechtig beloven geen producten van P&G meer te zullen kopen, totdat het bedrijf stopt met alle dierproeven. Webadres: http://www.boycottpandg.co.uk/

ACHTERGRONDINFORMATIE
Procter & Gamble is ‘s werelds grootste producent van consumentenproducten, en brengt een breed assortiment aan haarverzorgings- en cosmetische producten, wasmiddelen, snackvoeding, maandverband – en papierproducten en dierenvoeding op de markt. P&G maakt op de Belgische commerciële tv-zenders heel veel reclame voor deze producten.
P&G geeft toe dat er onder andere cavia’s, hamsters, konijnen, fretten, ratten en muizen worden gebruikt voor hun ‘productveiligheidsonderzoek’, en honden en katten worden gebruikt in experimenten voor hun dierenvoeding Iams en Eukanuba. P&G is erg zwijgzaam over de aard van hun dierexperimenten en geeft de indruk dat ze enkel dierproeven inzetten als laatste middel. Dit is onjuist. P&G heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk, en zonder dat het wettelijk was vereist, een chemisch ingrediënt genaamd ‘NOBS’ op dieren getest, ondanks het gegeven dat het chemisch product al jaren door mensen wordt gebruikt en veilig is bevonden bij menselijk gebruik. In november 2002 lekte een interne memo uit (bron: Britse krant The Independent) waaruit bleek dat het bedrijf in het geheim lobbyde bij de Europese Unie, waarbij ze probeerden een voorstel te blokkeren voor een Europese ban op dierproeven voor cosmetica en toiletartikelen.

Enkele voorbeelden van P&G dierexperimenten: