In actie voor de pelsdieren bij Max Mara, Antwerpen

10-01-2009

Antwerpen – Zaterdag 10 januari stonden Bite Back activisten bij het Max Mara filiaal in de Huidevetterstraat 23 in het centrum van Antwerpen. Bite Back steunt de internationale antibontcampagne die Max Mara bontvrij wilt krijgen. Bite Back is een 100% vrijwilligersorganisatie die samenwerkt met andere grassroots dierenrechtenorganisaties. De grassroots dierenrechtenbeweging kent vele successen in het bontvrij krijgen van internationale winkelketens en grote merken, zoals recentelijk nog GUESS, Diesel en Miss Sixty.
In het Antwerpse Max Mara filiaal was bont te zien in de etalages en in de winkel. De Max Mara gerante liet een Bite Back woordvoerdster binnen, maar weigerde uiteindelijk een gesprek aan te gaan over de verkoop van bont. Ze nam wel informatie aan en zou het hoofdkantoor in Italië verwittigen.  
Voor de winkel stonden meer dan 15 Bite Backers opgesteld met folders, grote fotospandoeken, fotopanelen en geluidsinstallatie waarmee we hardop de bontfeiten vertelden. De schrijvende pers en fotografen versloegen de actie.
 
Spontaan sloten verschillende mensen, waaronder een moeder met haar dochter en een groep jongeren, zich bij het protest aan of lieten op eigen initiatief in de winkel weten dat ze de pelsdieren steunen. Gedurende twee uur gingen we in gesprek met bont(kraag)dragers, informeerden het winkelend publiek over bont en de samenwerking van Max Mara met de bontindustrie, en we zongen heel wat keren luidkeels het bekende lied van Urbanus ‘Madammen met een Bontjas zijn gemeen’, want de ene lange nertsenmantel was nog niet voorbij of de andere diende zich weer aan.
Een mevrouw in bontjas gaf te kennen dat ze wel degelijk begrip had voor ons protest, en dat ze geen bont meer zou kopen.