Implicaties voor het dolfinarium van de nieuwe erkenningsvoorwaarden voor dierentuinen

09-05-2018

Op woensdag 9 mei 2018 stelde Hermes Sanctorum mede op vraag van Bite Back een parlementaire vraag aan de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn in verband met de implicaties voor het dolfinarium van de nieuwe erkenningsvoorwaarden voor dierentuinen.

Op 22 april liet Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) weten dat hij het welzijn van dieren in de Vlaamse dierentuinen wil verbeteren en daarom een reeks voorschriften voor die dierentuinen verscherpt. Er komen onder meer heldere voorschriften voor de dierenverblijven, fysiek contact tussen bezoekers en dieren wordt ernstig beperkt en bij vertoningen voor publiek mogen dieren niet gedwongen worden om onnatuurlijke kunstjes te doen: ze mogen enkel hun natuurlijke gedrag demonstreren. De Vlaamse dierentuinen krijgen 1 jaar de tijd om alle gevraagde aanpassingen door te voeren.

Volgens Bite Back betekenen de verstrengde voorschriften voor dierenwelzijn de facto de sluiting van het dolfinarium van Boudewijn Seapark, dat nu door de regelgeving beschouwd wordt als een dierentuin. Het feit dat het dolfinarium valt onder de wetgeving die dierentuinen reguleert is voor Bite Back sowieso al langer betwistbaar en arbitrair. Voor ons is het dolfinarium mede door het hoge showgehalte niets meer of minder dan een sedentair circus voor dolfijnen. Dolfijnen zijn wilde dieren, en circussen met wilde dieren zijn verboden in België. Daaruit zou volgen dat het al lang gesloten moest zijn.

Maar aangezien dat het dolfinarium toch als dierentuin wordt aanzien, zal het door de verscherpte voorschriften voor dierenwelzijn toch niet meer kunnen voortbestaan (in haar huidige vorm). De dolfijnen worden tijdens de shows (‘Dolfijnen nemen je mee in een magisch kerstverhaal’, zo heet het dan bijvoorbeeld …) gedwongen om voor het publiek onnatuurlijke kunstjes te doen, zoals bijvoorbeeld het voorttrekken, slepen en laten lanceren van trainers. En trainers die op de ruggen en neuzen van dolfijnen staan.

Bekijk hier het verslag van de Commissie.

Klik hier voor meer informatie over onze campagne Voor vermaak zonder dieren.