Human Counter in Maastricht

23-03-2019

Op zaterdag 16 maart voerden onze activisten actie in Maastricht, met de ‘human counter’. Deze vorm van bewustmaking toont aan voorbijgangers het aantal dieren dat dagelijks sterft in Nederlandse slachthuizen. Activisten stellen zich op met elk een cijfer, dat in totaal het aantal geslachte dieren per dag uitbeeldt. Met grote pancartes tonen 2 activisten, aan de flanken van de opstelling, informatie over de individuen die gedood worden in de slachthuizen.

1.743.671 dieren worden dagelijks in slachthuizen in Nederland gedood. Elk van hen voelende individuen, waarvan onderzoek aantoont dat ze intelligentie en empathie bezitten. Elk een eigen persoonlijkheid, elk met een wil om te leven. In totaal worden er jaarlijks ongeveer 650 miljoen dieren geslacht in Nederland, daarenboven worden er ook nog 4 miljard vissen gedood.
De dieren leven slechts een fractie van hun natuurlijke levensduur. Een varken kan 12 jaar oud worden, terwijl ze in de industrie geslacht wordt op 6 maanden. Een melkkoe kan 20 jaar worden en wordt geslacht wanneer ze 6 jaar is.

De human counter trok veel aandacht. Onze outreachers stonden klaar om met geïnteresseerde voorbijgangers in gesprek te gaan. Er werden intense en diepgaande gesprekken gevoerd, waarbij ook onze brochure ‘Maak een verschil’ werd verdeeld.  Indien ze dat wensten, konden geïnteresseerden ook onze virtual reality experience iAnimal ervaren. Hoewel de iAnimal beelden confronterend kunnen zijn, tonen ze de rauwe realiteit van dieren in een slachthuis. Kijkers zijn vaak geëmotioneerd na het zien van de beelden, voorheen niet beseffend dat de toestanden zo erg zijn en dat de dieren in erbarmelijke omstandigheden, vaak onverdoofd, een vreselijk einde wacht van triest leven.  

Journalist en activist Stijn Gabler nam deel aan onze actie in Maastricht, hij deed aan vegan outreach en nam een interview af van lokaal Bite Back coördinator Jo Dirix.

Bite Back’s boodschap is duidelijk: er bestaat geen humane slacht en ook biologisch vlees hoort een dier toe dat wilde leven. Help jij mee dit onrecht stoppen? Kies dan voor veganisme, Try Vegan en de Vegan Challenge starten op 1 april!.
Wil je meer doen? Kom dan naar ‘Mars voor de sluiting van alle slachthuizen’, een event dat wereldwijd gehouden wordt en door Bite Back gehost wordt in Brussel 16/6 en Amsterdam 22/6. Je kunt er ook steeds voor kiezen om activist te worden of Bite Back financieel te steunen, alle steun gaat rechtstreeks naar onze werking. 

 

Zolang er slachthuizen zijn, zullen er ook slachtvelden zijn” – Leo Tolstoj