Herdenkingstocht Utrecht

27-12-2018

Op donderdagavond 20 december 2018 organiseerde Bite Back in Utrecht een herdenkingstocht voor de slachtoffers van de dierindustrie. Tijdens deze serene avond stonden we stil bij de miljoenen dieren die elk jaar in Nederland en daarbuiten gedood worden voor voedsel, kleding, dierproeven en andere doeleinden. Ook dachten we aan de dieren die elk jaar gebruikt worden voor vermaak of andere redenen en de impact die de dierindustrie heeft op wilde dieren in de natuur, op het milieu en op de samenleving.

Elk jaar sterven er in Nederland alleen al bijna 650 miljoen dieren in de slachthuizen omdat mensen hun smaak belangrijker achten dan het leven wat een individu daarvoor heeft gegeven. Met de stille tocht stonden we stil bij deze individuen, omdat anderen dat niet doen. Tegelijkertijd gaven we een signaal vlak voor  de periode waar er nog extra veel dieren worden geconsumeerd, namelijk de kerstperiode, om mensen aan het denken te zetten om echt voor vrede te kiezen, door ook vrede te brengen op hun bord en te gaan voor plantaardig.

Gelukkig staan er steeds meer mensen stil bij het leed achter dierlijke producten en kiezen ze vaker voor plantaardige variaties. Er komen steeds meer initiatieven die vegan producten op de markt brengen en bestaande bedrijven als Jumbo, Albert Heijn, Becel en zelfs Kips (van de leverworst) brengen nieuwe vegan producten in de markt om op de toenemende vraag in te springen. Ook in Utrecht is te merken dat consumenten meer plantaardig willen. Onlangs vestigde het grootste plantaardige restaurant SNCKBR in Utrecht en opende vegan restaurant The Vegan Gorilla hun deuren. Niettemin wordt sinds 5 jaar al elk jaar in de Jaarbeurs het vegan lifestyle event Vegenement VegFestNL georganiseerd, waarvan de volgende in 2019 op 1 t/m 3 november zal plaatsvinden (altijd rond World Vegan Day op 1 november).

We danken de vele deelnemers aan deze stille tocht en ook Animal Rights NL, Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht en The Save Movement voor hun deelname. Dankzij een gulle sponsor konden we de aanwezigen een heerlijke vegan burger aanbieden tegen vrije bijdrage, waarvoor dank!