Grote actie voor de sluiting van het dolfinarium

04-08-2022

Naar goede gewoonte zette Bite Back een grote actie voor de sluiting van het dolfinarium op. Op zondag 31 juli kwamen een dertigtal activisten naar het Brugse Boudewijn Seapark om voor de poorten te protesteren. Tijd voor het einde aan dolfijnen in gevangenschap, voor een einde aan dolfinaria.

Dolfijnen zijn geen entertainment

Bite Back voert al jaren actie tegen dit laatste Belgische dolfinarium. De laatste zondag van de maand juli waren we met meer dan dertig activisten. We vinden het niet juist, niet rechtvaardig, dat deze dieren gebruikt worden als goedkoop entertainment. Dat ze hier met acht moeten samenleven in deze veel te krappe ruimte. Dat ze kunstjes moeten opvoeren om een handvol mensen te vermaken. Dat ze geen honderd meter diep kunnen duiken, dat ze geen kilometers ver kunnen zwemmen, dat ze niet kunnen jagen of spelen, niet kunnen communiceren op een normale manier, dat ze hier slechts artificiële banden kunnen aangaan. 

Grote actie voor de sluiting van het dolfinarium
Ook internationaal activist Jake Conroy - The Cranky Vegan - nam deel aan de actie aan het Brugse dolfinarium.

Dolfijnen horen niet thuis in gevangenschap

Dolfijnen horen niet in gevangenschap te leven. Een klein bassin vergelijk je niet met de wijde oceaan. Een bassin dat veel te krap is, waar de dolfijnen steeds op elkaars lip zitten, met gechloreerd water. Waar spel enkel bestaat uit een bal of hoepel, waar jacht bestaat uit het eten van een dode vis. Deze dolfijnen zijn intelligente wezens, ze hebben prikkels nodig om zich goed te voelen. Leren zoeken naar eten is é én van de dingen die ze nodig hebben voor hun welzijn. De dieren hebben uitdaging nodig, iets dat ze niet krijgen in een dolfinarium. Ze moeten hier vaak dezelfde trucjes uitvoeren en ook hun trainingsessies zien er vaak hetzelfde uit. 

Verbod op het houden van zeezoogdieren in gevangenschap

We willen een einde aan dolfinaria, een einde aan dolfijnen in gevangenschap. Hoog tijd dat Vlaams minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, hier werk van maakt. Weyts beloofde reeds eerder een uitdoofbeleid voor dit dolfinarium. Met Bite Back voerden we reeds actie om de minister aan zijn voornemen te helpen denken. 

Teken en deel onze petitie en ga mee handtekeningen verzamelen. 10.000 handtekeningen kan de minister niet zomaar negeren. Schrijf een kaartje aan de minister, om hem eraan te helpen herinneren. 

We blijven actievoeren

Bedankt aan alle activisten om er bij te zijn, om mee actie te voeren voor de dolfijnen. Bedankt om mee een betere wereld te creëren! Bedankt aan al onze sympathisanten voor de bemoedigende reacties en om onze crowdfunds te steunen!

De laatste zondag van september voeren we opnieuw actie. En ook voor onze petitie worden handtekeningen verzameld. Ga je graag mee aan de slag? Geef je dan op als activist!

Eenmalige donatie


Help ons in onze strijd voor een dolfinariumvrij België!