Protestwake voor grootste varkensslachthuis van België

08-04-2017

Op zaterdag 8 april hield Bite Back een protestwake voor het nieuwe slachthuis van Oevel, het grootste varkensslachthuis van België.

40.000 doden per week. 2.000.000 per jaar. Dat is het hallucinante aantal varkens die in Oevel geslacht worden. Het gaat hier om het grootste varkensslachthuis van België. De bouwwerken gingen eind 2015 van start en het megaslachthuis zou eind 2016 gebruiksklaar zijn. Na enkele maanden uitstel van opstart zijn ze nu enkele weken geleden in alle stilte met de werkzaamheden begonnen.

De beelden van wat er gebeurt in het omstreden slachthuis van Tielt (met een slachtcapaciteit van 1.500.000 dieren per jaar) staan nog allemaal op ons netvlies gebrand. Verschrikkelijke beelden van kreupele varkens die worden geschopt, geslagen, aan hun oren voortgesleept … Sommige varkens krijgen elektrische schokken, worden bij volle bewustzijn de keel overgesneden, verdrinken in het broeibad. Het undercoveronderzoek geeft een beeld van wat er in Tielt over een periode van 1 maand gebeurde.

Bite Back is er echter van overtuigd dat dit geen uitzonderingen zijn. Tielt is geen alleenstaand feit. Diervriendelijke slachthuizen bestaan niet. Wanneer men dieren op zo’n massale manier als vlees op poten behandelt en beschouwt, dan blijven zo’n behandelingen van de dieren zoals in Tielt niet uit. In het slachthuis van Oevel zullen er per jaar 2.000.000 varkens geslacht worden. Dat zijn er afhankelijk van het slachtritme verschillende per minuut, als het slachthuis dag en nacht zou draaien.

Op zaterdag 8 april voerden we daarom een symbolische protestwake voor de poorten van het megaslachthuis. 200 dierenactivisten eisten in stilte de sluiting van het slachthuis met spandoeken en protestborden. We legden symbolisch 40 bloemen neer, voor iedere 1000 gedode varkens per week 1 bloem.

Nog voor de opening van het slachthuis, in november, zette Bite Back met honderden meters waarschuwingslint en signalisatiekegels de bouwwerf af en markeerde de plaats als rampgebied en toekomstige crime scene voor 2 miljoen dieren per jaar. De actie zaterdag was dus niet de eerste, en zeker niet de laatste die Bite Back in Oevel voert.

Bite Back vindt het ongehoord dat ondanks het felle protest van de inwoners van Oevel, de bezwaren van de gemeente Westerlo zelf, van het actiecomit é ‘Oevel zonder slachthuis’ en de beroepsprocedures voor de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de milieu- en bouwvergunning die nog lopende zijn, de werken bijna een jaar geleden startten. Door de hele procedureslag liepen de plannen om het nieuwe slachthuis te bouwen wel 2 jaar vertraging op.

Bite Back wil de onmiddellijke en definitieve sluiting van het slachthuis. ‘Niemand heeft nood aan een megaslachthuis, zo’n uitwas van de dolgedraaide agro-industriële sector die de Vlaamse varkenshouderij is. Niet de inwoners van Westerlo, maar zeker niet de gevoelige, sociale en intelligente dieren die varkens zijn. Iedere week weer worden er 40.000 individuen nodeloos gedood. We willen de aandacht vestigen op het onnoemelijke dierenleed dat er in Oevel ieder dag weer gebeurt, en roepen mensen ook op deze waanzin een halt toe te roepen door te kiezen voor dier-, milieu- en mensvriendelijke alternatieven voor de consumptie van dierlijke producten’, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back vzw.

De actie kon ook rekenen op de nodige media aandacht. Zowel RTV als E én maakten een reportage over onze actie. Hieronder ook een samenvatting van ons eigen beeldmateriaal:

Achtergrond 

In 2012 al raakte bekend dat De Lokery, het slachthuis van het Kempense vleesbedrijf Bens, op termijn vanuit Lokeren naar de site in Oevel zou verhuizen. Dat nieuwe slachthuis zou de capaciteit van De Lokery van een half miljoen varkens optrekken naar twee miljoen varkens. De forse uitbreiding is een gevolg van een joint venture, Sus Campiniae NV, die de agrogroep Vanden Avenne, waarvan Bens deel uitmaakt, en het varkensvleesbedrijf Groep Noordvlees Van Gool uit Kalmthout aangaan op het vlak van slachtcapaciteit. Groep Noordvlees had al een eigen slachthuis in Kalmthout met een slachtcapaciteit van 1,25 miljoen dieren per jaar. Met de joint venture komen ze nu in de ‘Europese top’ terecht.

Klik hier voor meer informatie over onze campagne Sluit de Slachthuizen.