Griekse Tragedie

12-08-2004

De zwerfhonden en -katten van Griekenland mogen zich – zeker de laatste tijd – verheugen over meer belangstelling. Maar of dat altijd even positieve aandacht is … Duizenden zwerfdieren werden in Athene in de aanloop naar de Olympische Spelen systematisch vergiftigd of opgesloten in overvolle verzamelplaatsen. En nu moeten de overgebleven zwerfdieren ook worden verwijderd van plekken waar veel pers en toeristen zullen verblijven. En of de dierenbeschermers in Griekenland ‘dat maar even snel willen gaan oplossen’, want gif strooien aan uitgehongerde en vaak mishandelde dieren gaat uiteraard sneller. Vorige maand kwamen honderden Griekse dierenactivisten in Athene op straat om te protesteren tegen het massaal vergiftigen van honden en katten. Het antwoord van de Griekse overheid is er é én van ridiculiseren en ontkennen. Pontius Pilatus: je handen wassen in onschuld.

 

‘Vergiftigen mag niet en doen we ook niet’, zeggen ze. Maar werk maken van de duizenden overtredingen van de dierenwelzijnswet doen ze ook niet. Ze geven aldus particuliere dierenmishandelaars ook nog een vrijbrief om vrolijk gif te blijven rondstrooien, of honden op te hangen of katten achter een auto te binden tot ze bezwijken. Het maakt allemaal niet uit, er zijn andere prioriteiten: namelijk veiligheid, terroristenbestrijding en propere straten en parken, want the world is watching. Waar blijven de verontwaardigde reacties van het Internationaal Olympisch Comit é, de organisator van de Olympische Spelen? Het blijft opvallend stil in die hoek, of hebben ze het te druk met het opruimen van hun eigen rotzooi binnen de gelederen?  Militairen die het Olympische dorp bewaken, zijn dikke vrienden geworden met de honden op de campus. Ze geven ze eten en tolereren ze. Maar ook die dieren moeten nu weg. Tijdens de Olympische Spelen worden deze dieren ‘gastvrij’ uitgenodigd om te logeren in een overvolle hondenopbergplaats, waar ze moeten vechten voor eten en drinken (als dat er al is) en ten prooi vallen aan ziektes, agressie en kannibalisme.

Miljoenen euro’s gaan naar de Olympic Games en de hele show er rond, maar geen rotte cent wordt er uitgegeven aan een fatsoenlijk onderkomen voor deze dieren. Gaan we nu als internationale gemeenschap eindelijk eens komaf maken met al deze ellende of blijven we wegkijken van al deze stumpers die dagelijks het slachtoffer zijn van menselijke wreedheid? De keren dat ik in Griekenland was, brak mijn hart bij het zien van zoveel dierenellende: honden met verlamde achterpoten, blinde, hongerige kittens onder je tafel als je zit te eten, uitgemergelde kettinghonden, overal ongewenste puppies die toeristen vertederen en af en toe een broodkorst toegeworpen krijgen van hen.  Als eind oktober de laatste chartervluchten weg zijn, gaan er veel restaurants en hotels dicht en de zwerfdieren zijn aan de Goden overgeleverd. Het einde van het toeristenseizoen betekent tevens het einde voor de meeste zwerfdieren. In de goede oude traditie worden zij netjes opgeruimd. Wat zou ik het leuk vinden als er een moedige dierenactivist tijdens de openingsceremonie het veld op zou rennen met een groot protestspandoek tegen deze dierengenocide.  Onze Griekse medestrijders hebben we de afgelopen week een hart onder de riem gestoken door Griekse Godinnen naar de Griekse ambassade in Brussel te sturen. Ze staan er niet alleen voor. In de VS, Canada, Engeland en vele andere landen zijn er deze week en de komende tijd protesten tegen de Olympische zwerfdierengenocide. Er zal echter een grondige mentaliteitsverandering moeten komen in Griekenland willen de dingen daar daadwerkelijk gaan veranderen. Het enige wat wij kunnen doen is de druk op de ketel houden door actie te blijven voeren, Griekse dierenbeschermers te steunen in hun belangrijke werk en vooral aan de Griekse overheid laten horen dat het in allerijl onder de mat schuiven van hun zwerfhondenprobleem door ze massaal te vergiftigen oneindig minder van beschaving getuigt dan een opgeruimd en proper straatbeeld.

Marianne Huiberts,
voorzitter Bite Back vzw