Gentse bontdragers en winkelketens geconfronteerd met dodelijke bontindustrie

10-02-2007

Gent – Activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back hebben vandaag met grote spandoeken en bloederige fotoborden met daarop (levend) gevilde pelsdieren halt gehouden voor de etalages van de bekende internationale kledingzaken SCAPA en McGregor (Gaastra). De activisten, waarvan er drie verkleed waren als narcistische bontdraagsters, compleet in chique outfit en (door spijtoptanten) geschonken bontjassen, maar wel alle drie met gruwelijke doodskoppen op, confronteerden de Gentse winkels en voorbijkomende bontdragers met het lelijke gezicht van de bontindustrie.

Het is duidelijk: wie bont draagt of verkoopt, is schuldig aan de dood van weerloze en gemartelde pelsdieren. Geïnteresseerden kregen een bontfolder en uitleg over de bontindustrie en de vraag actief mee te doen met de Bite Back schrijfactie naar bovengenoemde bedrijven om hen bontvrij te krijgen.

Deze actie kadert in de Bontvrije Bedrijvencampagne van Bite Back. In de tientallen Europese winkels van bovenstaande bedrijven wordt kleding met echt bont verkocht, met name jassen met echte capuchonbontkragen (van o.a. wasberenbont). De winkelketens zijn verantwoordelijk voor de toenemende populariteit van bont, en werken actief mee aan de wrede bontindustrie die jaarlijks 50 miljoen pelsdieren voor de mode doden. 

Door bont te verwerken in kledingaccessoires, zoals bijvoorbeeld kragen van jassen, heeft de bontindustrie een ingang gevonden in winkelketens zoals SCAPA en McGregor – waar de verkoop van bontproducten slechts een klein percentage van de totale omzet bedraagt – maar waar consumenten niet verwachten echt bont aan te treffen. Bont in kledingaccessoires is tegenwoordig heel betaalbaar. Zo probeert de bontindustrie, geholpen door bovengenoemde kledingbedrijven, consumenten te verleiden tot het kopen van bont en zo een verhoogde vraag naar bont te creëren.  Deze winkelketens kunnen een wereld van verschil betekenen voor miljoenen pelsdieren door de verkoop van bont te stoppen en een bontvrij beleid in te voeren.

De meeste bontaccessoires komen tegenwoordig (goedkoop) uit China waar pelsdieren zoals vossen, nertsen, wasbeerhonden, honden, katten en konijnen op een weerzinwekkende en zeer dieronvriendelijke manier worden gehuisvest, vervoerd en pijnlijk afgemaakt. Sommige dieren zijn nog bij bewustzijn als ze worden gevild!

Schokkende beelden van de Chinese bontindustrie kan men  hier bekijken.

Bite Back ging de afgelopen weken in Hasselt, Genk, Antwerpen en Leuven van start met acties voor de deuren van SCAPA en McGregor (Gaastra), omdat eerdere verzoeken tot overleg met de directies op niets uitliepen. 
Nochtans kan het anders. De volgende kledingbedrijven gingen bontvrij na acties van Bite Back: Mango, Zara, Naf Naf, Morgan de Toi (ook in Nederland en Luxemburg), en Street One (zelfs internationaal).