Beste Factcheckers, géén eieren zijn beter voor het milieu…

10-04-2019

Het nieuwe programma van VRT ‘Factcheckers’ wil naar eigen zeggen “leugen van waarheid onderscheiden”. De factcheckers struimen nieuwsberichten af en gaan na of deze wel kloppen. Het gaat dan voornamelijk over de berichten met ‘leuke weetjes’, of de ‘clickbait’ artikels, zoals dat je afvalt van tequila (dat is niet zo) of dat je een keyless auto makkelijk kunt hacken (niet makkelijk, maar het kan).

Vorige week donderdag kregen we een foto doorgestuurd van é én van onze vrijwilligers vanuit het centraal station in Antwerpen. Hierop was een grote ei-vormige mal met 15000 witte eieren in te zien. Daarboven hing een banner met de boodschap “Je redt de planeet als je een wit eitje eet”. Een erg dubbele boodschap, want zo lijkt het wel alsof eieren eten goed is voor het milieu.

G é én eieren zijn beter voor het milieu

De Keuringsdienst van Waarde in Nederland zocht hetzelfde vorig jaar[1]reeds uit. Witte eieren zouden minder goed verkopen omdat mensen deze associëren met industrie en legbatterijen. Bruine eieren linken ze aan scharrelkippen of biologische kippen. Volgens een Nederlands bedrijf zou dit komen doordat de eerste scharreleieren bruin waren, omdat ze zo een makkelijker onderscheiden konden worden van de gangbare witte eieren.

Na wat onderzoek blijkt dat een kip met witte lellen (achter de snavel), witte eieren legt, en een kip met rode lellen legt bruine eieren. Een kip met witte lellen zou meer eieren leggen, langer productief zijn en 7 gram minder eten per dag. Indien met in België zou overschakelen op witte eieren, zou dit volgens de Factcheckers de CO2-uitstoot kunnen verlagen met 8868 ton.

We vinden het jammer dat er naar een kippenbedrijf gegaan wordt met 135.000 kippen maar dat er geen vragen gesteld worden bij het feit of dat wel goed is voor het milieu en of dat wel goed is voor de kippen… De Factcheckers hebben supermarkten gevraagd om witte eieren in de rekken te leggen naast de bruine. Het geheel leek erg over te komen als een promocampagne voor eieren.

Zijn witte eieren dan echt goed voor het milieu?

Witte eieren zijn beter voor het milieu dan bruine eieren. Maar we kunnen ons echter vragen stellen. In een onderzoek gepubliceerd in Science[2], zien we dat voor 100 gram ei-eiwitten 4,2 kg CO2en 5,7 m².jaar wordt uitgestoten. Voor peulvruchten, erwten en tofu varieert dit van 0,4-2,0 kg CO2en 2,2-3,4 m².jaar! Erwten stoten ongeveer 10 keer minder CO2uit dan eieren.

Roepen we op de nationale televisie dan niet beter op tot het vervangen van eieren door andere bronnen van eiwitten zoals erwten? Of kan de volgende boodschap van algemeen nut niet oproepen tot het volgen van een plantaardig eetpatroon?

In een meta-analyse in Environmental Research Letters[3] zien we dat eieren 2 gram CO2per kcal verbruikt. Als we naar een gemiddelde van groenten, fruit, rijst en granen kijken, verbruikt dit 0.5 gram CO2  per kcal. Plantaardige voeding heeft met andere woorden een tot 4 keer lagere CO2  uitstoot en zorgt voor 4 keer minder landgebruik, energieverbruik en watervervuiling door vermesting dan eieren.

Je redt eerder de planeet als je geen dierlijke producten eet!

Zijn witte eieren beter voor de dieren?

Uiteraard niet! We zouden nog steeds kippen aan het gebruiken zijn als ei-machine, samengehokt in te krappe stallen zonder de kans om natuurlijk gedrag te stellen en afgedankt als ze niet meer genoeg eieren leggen.

In België alleen al worden jaarlijks meer dan 52 miljoen kuikentjes geboren als leghen. De helft daarvan is echter een haantje en kan dus geen eieren leggen. Bijgevolg worden er zo’n 26 miljoen haantjes jaarlijks vergast of versnipperd.

Deze waardeloze haantjesworden op de eerste dag van hun leven gedood omdat ze niet gebruikt kunnen worden voor de eierenproductie, noch voor hun vlees. Kippen worden namelijk gekweekt en geselecteerd op basis van hun ‘nut’ voor de industrie, vleeskippen worden zo groot mogelijk gekweekt en leghennen moeten zo veel mogelijk eieren kunnen leggen.

Bij de hennetjes die uit de eieren komen, knipt men de snavels af zonder verdoving. Dit zorgt voor chronische pijn. Vervolgens leven zij als legkippen meestal in donkere schuren zonder daglicht, frisse lucht, bewegingsvrijheid, en zonder mogelijkheid om een stofbad te nemen of een nest te bouwen. De leghennen worden na een legperiode van ongeveer 15 maanden afgevoerd naar het slachthuis en verwerkt in goedkope vleesproducten en kattenvoer. Dit is maar een fractie van de tijd die ze normaal gesproken kunnen leven. Kippen worden vaak ouder dan 10 jaar, afhankelijk van het ras.

Kippen behoren tot de meest mishandelde dieren op de planeet, terwijl ze, net als huisdieren, individuen zijn met een eigen karakter. In de vrije natuur communiceren moederkippen al met hun kuikentjes wanneer ze nog in het ei zitten, zo herkennen en verstaan de kuikentjes hun moeders al bij de geboorte. Kippen zijn erg sociaal en vormen sterke vriendschapsbanden. Kuikens leren door observatie en zo dragen kippen kennis over aan hun kinderen. Dit alles zullen kippen en kuikens die gebruikt worden in de eier- en vleesproductie echter nooit meemaken…

We eten dus beter geen eieren en kiezen voor een vegan levensstijl, voor de dieren, het milieu en onszelf.

Wil je graag weten hoe? Schrijf je dan in voor Try Vegan.

 

[1]Bron : https://www.hln.be/nina/nina-kookt/zijn-bruine-eieren-echt-gezonder-dan-witte~a60c245f/
[2]Bron: Poore J. & Nemecek T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science 360(6392):987-992.
[3]Bron : Clark M. & Tilman D. (2017). Comparative analysis of environmental impacts of agricultural production systems, agricultural input efficiency, and food choice. Environmental Research Letters 12(6).

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.