Gaat modeketen L&L bontvrij?

18-11-2006

Hasselt – Op de drukste shoppinguren op zaterdagmiddag stonden Bite Back activisten in Hasselt bij de Belgische modeketen L&L (Lola & Liza) met spandoeken ( é én met levende pelsdieren, é én met gevilde pelsdieren), fotoborden van (gevilde) pelsdieren en met onze nieuwe bontfolder om het winkelend publiek te informeren over de gruwel van de bontindustrie. Bij een recente bontcheck bij een L&L winkel vertelde een verkoopster ons dat de bontbolletjes aan truien eekhoorntjesbont was… We informeerden de potentiële klanten van L&L en de voorbijgangers, die duidelijk geen begrip hebben voor de band tussen de bonthandel en L&L.

Opvallend veel echte bontkragen werden er gespot bij het publiek. Mensen reageren geschrokken, verbaasd of ontkennend dat de bontkraag aan hun jas van echt bont gemaakt blijkt te zijn. Ze werden ³f niet goed geïnformeerd door de verkopers, ³f waren in de veronderstelling dat echt bont duur is, en dus nooit aan hun jas zou kunnen zitten aangezien

bontvrij.be
Meer over bont op www.bontvrij.be

de jas niet echt duur was.  De meeste bontaccessoires komen tegenwoordig echter uit China waar de bontproductie groot en goedkoop is.  Dat goedkoop bont belandt in accessoires zoals kragen, sjalen, voeringen van jassen, truien etc. Gelukkig zitten veel van die bontkragen vastgeknopt of vastgeritst aan zo’n jas, en een aantal mensen beloofden ons dat ze thuis de kraag zouden verwijderen aangezien ze gruwelen van de gedachte echt bont te dragen. Een vrouw voegde de daad direct bij het woord, haalde ter plaatse haar bontkraag van haar jas en overhandigde het ons!

Gaat modeketen L&L bontvrij?
Dat is nog maar de vraag. Sinds vorig jaar voert Bite Back actie bij de Belgische modeketen Lola & Liza (L&L). We vonden er bijvoorbeeld hele bontjasjes, bontvoeringen in jassen en bontkragen, waarna acties bij L&L volgden. Opmerkelijk is dat na de bontmeldingen van Bite Back er beduidend minder bont in de winkels van L&L hangt, en in sommige winkels zelfs helemaal geen bont meer. Stoppen ze definitief met de verkoop van bont en gingen de laatste kledingstukken met bont de solden in? Of blijven ze onverschillig tegenover zoveel pelsdierenleed en blijven ze bont verkopen? Jij kan meehelpen het verschil te maken.

Wat kan jij voor de pelsdieren doen?
Wij vragen jou om vandaag nog, via deze website, een protestmail naar L&L te sturen  en de L&L winkel in je eigen woonplaats te checken op bont en je bevindingen door te geven aan Bite Back.  Klik hier voor de winkeladressen van L&L.