Dierenrechtenorganisatie Bite Back organiseert Mars in Brussel tegen de intensieve veehouderij: “Elke dag sterven er nog steeds bijna een miljoen dieren in België – dat is niet te verantwoorden”
BRUSSEL – Op zondag 29 juni 2025 trok dierenrechtenorganisatie Bite Back met 320 personen door de straten van Brussel voor de Mars Stop de Dierindustrie. We protesteerden tegen de systematische mishandeling van dieren in de intensieve veehouderij, en roepen de overheid op om structurele veranderingen door te voeren, waaronder een onmiddellijke subsidiestop voor dierlijke productie.

Met de Mars Stop de Dierindustrie willen we een duidelijk signaal geven aan politici, bedrijven, consumenten: er bestaat niet zoiets als dierenwelzijn in de intensieve veehouderij. Alle initiatieven, wetten en ingrepen die claimen tot verhoogd dierenwelzijn bij te dragen, slagen daar niet in. Bovendien is dierenwelzijn niet genoeg: met de Mars pleiten wij voor een voedselsysteem waarin dieren niet langer voorkomen.
De Mars
320 activisten en supporters van Bite Back kwamen samen voor de dieren. We wandelden door de straten van Brussel, terwijl we slogans scandeerden en gemotiveerd werden door de drumband die met ons mee marcheerde. Men bracht eigen protestborden en dierenrechten-boodschappen mee, Bite Back voorzag banners, vlaggen, pancartes en rode rook.
Op het Europaplein, recht voor station Brussel-Centraal was er voor, tijdens en na de Mars een vegan markt, waar passanten en geïnteresseerden konden kennismaken met dierenrechten en onze acties voor de dieren. Men kon vegan broodjes en gebak (gesponsord door vegan ondernemers of gebakken door vrijwilligers) proeven en kopen en langsgaan bij de kraampjes van onze partners, Forrest & Friends & Animaux En Péril.
Om 14u luidden drie sprekers de Mars in met speeches in drie talen: Kiani, Bite Back-activist, had het over (het belang van) collectieve bevrijding (NL), Françoise van Animaux En Péril vertelde over het redden van varken X en X (FR), en Anthe, Bite Back-personeelslid, sloot af met een speech over verandering, community, en natuurlijk: de dieren.
Je kan de drie speeches ici integraal nalezen.

De Mars | Waarom?
Een inherent onrechtvaardig systeem
Hoewel de politiek afgelopen jaar enkele stappen zette – waaronder o.a de vernieuwde codex dierenwelzijn en extra inspecties op veebedrijven – blijft de realiteit op het terrein schrijnend. Zo bleek uit recente inspectierapporten dat 3 op de 4 gecontroleerde veehouderijen nog steeds overtredingen begaan op vlak van dierenwelzijn. Er zijn wekelijks stalbranden waarin tientallen tot duizenden dieren het leven laten, er komen verschrikkelijke beelden naar buiten waarin men koeien en zelfs kalfjes mishandelt, en er wordt consequent aanbevelingen genegeerd, zoals bij het ondersteboven vangen van kippen, wat volgens de wetenschap voor dierenleed zorgt.
Een nieuw rapport van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn bevestigde dat structureel dierenleed blijft bestaan: staartcouperen bij varkens is ondanks het Europese verbod nog steeds gangbare praktijk, en ook borstbeenbreuken bij leghennen blijven alarmerend hoog. Daarbij komt dat het sterftecijfer onder konijnen, vleeskuikens en varkens vóór slacht nauwelijks daalt, ondanks eerdere beloftes van de sector.

Vrijwillige, vrijblijvende engagementen volstaan niet en de dieren trekken altijd aan het kortste eind wanneer hun vlees of andere producten geld dienen op te brengen. Zolang de overheid de vee-industrie blijft subsidiëren met tientallen miljoenen euro’s per jaar, verandert er niets fundamenteel. Er wordt aanvaard dat 15% van de levend geboren biggen de speenleeftijd niet haalt en dat 30% van het melkvee matig of ernstig mank loopt, omdat dat de rendabiliteit voor de boer niet schaadt. Bij vleeskippen loopt 47% duidelijk kreupel en leghennen zijn niet veel beter af: 82% krijgt in haar korte leven een borstbeenbreuk. Het gaat dus niet om enkele rotte appels, maar er scheelt iets aan het volledige systeem. Zo is het bijvoorbeeld ook normaal dat jaarlijks 550.000 varkens, 111.000 runderen, 35.000 schapen en maar liefst meer dan 2 miljoen kippen sterven in de veehouderij, nog voor ze de slachtbank bereiken. Al deze cijfers en problematieken tonen aan dat dierenwelzijn en geldgewin niet verenigbaar zijn – onze idealistische visie op een wereld zonder dierenleed kan enkel waargemaakt worden wanneer dieren geen deel meer uitmaken onze eetgewoonten en levensstijl.

Alternatieven verdienen een kans
Bite Back pleit voor een toekomstgerichte landbouwvisie die inzet op plantaardige voeding, zonder dierenleed en met een lagere ecologische voetafdruk. De steun die de veehouderij van de overheid krijgt, is een doorn in het oog van de dierenrechtenorganisatie. Je zou die subsidiestroom als concurrentievervalsing kunnen zien. Meer dan 40 miljoen belastinggeld wordt uitgegeven aan een industrie die eigenlijk meer kwaad dan goed doet, voor de dieren, maar ook voor het klimaat en onze natuur.

Op onze website hebben we een pétition lopen die deze eis ondersteunt.
Bedankt aan alle activisten die van de Mars een succes maakten! Een uitgebreid dankwoord aan vrijwilligers, sponsors en derden volgt nog.
Wil je graag meedoen met dit soort acties en vrijwilliger worden bij Bite Back? Ici vind je het aanmeldformulier.
Voulez-vous plus d'info over vrijwilliger worden bij Bite Back? Stuur een mailtje naar vrijwilligerscoördinator Anthe via vrijwilligers@biteback.org