Eurosongfestival inzending Ishtar zingt nog voor de start een valse noot

15-05-2008

Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft vandaag een boze brief gestuurd naar het management van de Belgische muziekgroep Ishtar. De groep die in Belgrado, Servië, aanwezig is voor deelname aan het Eurosongfestival, bezocht afgelopen week é én van de ergste dierentuinen uit het voormalige Oostblokland: de Zoo van Belgrado. Ishtar kwam voor een zangcompetitie naar Servië en eindigde in Belgrado’s verschrikkelijkste dierengevangenis.

Ishtar was in de Zoo aanwezig om een nieuw bord bij het krokodillenverblijf te onthullen. Het nieuwgeboren krokodilletje werd naar verluidt genoemd naar hun song “O Julissi”. Daarna zong Ishtar zorgeloos hun liedje in de dierentuin. Verontruste Servische dierenrechtenactivisten meldden het voorval aan Bite Back. Zij voeren immers al jaren een verbeten strijd voor de dieren die gevangen zitten in deze Victoriaanse zoo.  Via onderstaande websites zijn schokkende foto’s, beeldmateriaal en verslagen te vinden.
http://www.kampanja.bravehost.com  en  http://www.action4animals.bravehost.com

 

Samen met Bite Back vinden de Servische dierenrechtenactivisten het bezoek en de steun van Ishtar aan de ergste dierengevangenis van Servië ongehoord en absoluut verkeerd! De jarenlang inzet van dierenvrienden om de toestand van de dieren in deze vreselijke dierentuin aan de kaak te stellen, wordt in é én klap teniet gedaan door Ishtar die zich door deze publiciteitsstunt voor het karretje laat spannen van de directie van de zoo. De dieren moeten er in erbarmelijke omstandigheden zien te overleven. De dierentuin verzamelt dieren als in een postzegelcollectie, precies zoals dierentuinen in Victoriaanse tijden werden opgezet. 

Dieren zoals bijvoorbeeld wolven, ijsberen, poema’s, zeehonden, beren, leeuwen, olifant, apen en vogels, zitten levenslang achter de tralies opgesloten in veel te krappe hokken, sommigen zelfs in een soort van betonnen kerkers. De Zoo kan alleen al vanwege de ligging niet uitbreiden naar grotere verblijven voor de dieren. De dieren zouden volgens ons moeten worden overgedragen aan gespecialiseerde opvangcentra, waarna de stadsdierentuin een stadspark zou kunnen worden.
De bezoekers van de Zoo lopen tussen het groen en gras, waardoor een ruimtegevoel voor de bezoekers ontstaat, terwijl de dieren door hun prikkelarme opsluiting mentaal gestoord zijn. Zij zitten in tegenovergestelde condities, die al jaren precies dezelfde blijven, levenslang gevangen.

Zwerfdieren geruimd voor Eurovisie Songfestival

De Servische autoriteiten kondigden gisteren aan de zwerfhonden in het gebied rond het Eurovisie Songfestival te zullen ruimen. Deze maatregelen worden dikwijls genomen voor grote, internationale evenementen (zo ook voor de Olympische Spelen), en nu helaas ook voor het Eurosongfestival in Servië. Servische hondenjagers zijn internationaal berucht voor hun wreedheden. Zwerfhonden worden met het geweer bejaagd en regelmatig niet dodelijk getroffen, dieren worden vergiftigd, of opgesloten in overvolle gemeentelijke dodingsstations waar de dieren elkaar van honger, dorst en  door de erbarmelijke omstandigheden  te lijf gaan.
Bite Back vindt het verwerpelijk en ongelooflijk wreed om zwerfdieren te ruimen en te doden, en dringt samen met internationale dierenrechtenorganisaties aan op een no-kill beleid dat gestoeld is op sterilisatieprogramma’s, educatie op scholen en voorlichting. Alleen zo kan een zwerfdierenpopulatie onder controle komen.

Bite Back roept dierenvrienden op een protestmail te sturen naar het management van Ishtar (www.ishtar.be) Emailadres is:  info@ishtar.be Maak hen op een krachtige maar beleefde manier duidelijk dat het ongehoord is dat ze zich als publiciteitsstunt voor de kar lieten spannen van é én van de erbarmelijkste dierentuinen van Europa.