Europese protesten tegen misbruik van dieren in circussen nemen toe

09-09-2003

ANTWERPEN- Dierenrechtenactivisten van de nieuwe dierenrechtenorganisatie BITE BACK hebben met borden met foto’s van gekooide en geketende circusdieren: posters, folders (met informatie over het dierenleed in circussen) en activisten in dierenpakken, het publiek voorgelicht over de omstandigheden waarin dieren in het circus worden gehuisvest, vervoerd, getraind en misbruikt.

Internationale dierenrechtenorganisaties kaarten al jaren bij het publiek en bij de overheid het grootschalige misbruik van circusdieren aan. Door onderzoek achter de coulissen van het circus komen er steeds meer verontrustende feiten aan het licht. Achter de glitter en glamour van het circus gaat een heel andere wereld schuil. Dieren die vaak gruwelijk misbruikt worden tijdens trainingsmethoden (met name in de fase dat de kunstjes moeten worden aangeleerd), moeten hun leven slijten aan kettingen (waar zij het grootste deel van de dag en nacht aan moeten staan of liggen) of in veel te krappe kooien. De vervoersomstandigheden zijn beneden alle peil: hierbij worden de dieren aangepast aan de wagens en niet andersom. Vaak zijn de transportwagens ook hun enige ‘thuis’ waarin ze én eten, én drinken, én slapen én zich ontlasten. Daarbij wordt veel te weinig rekening gehouden met hun instinctmatige behoeften. Het American Circus bijvoorbeeld gebruikt een groot aantal dieren zoals olifanten (staan buiten de piste grotendeels geketend) en tijgers in te krappe kooien, maar ook kamelen, zebra’s en een lama. Verder heeft dit circus een reizende dierentuin waarin een groot aantal dieren worden meegesleept van stad tot stad, van land tot land. BITE BACK zal het publiek informeren en hen vragen om vanaf nu alleen nog maar circussen zonder dieren te bezoeken.

BITE BACK heeft een brief geschreven naar de burgermeester van Antwerpen, Patrick Janssens, met het verzoek om geen circussen met wilde dieren meer toe te laten op hun grondgebied. Wij zijn verheugd te vernemen dat Antwerpen, naast Leuven, Hasselt, Kortrijk e.a. in de toekomst geen circussen met wilde dieren meer zal toelaten. BITE BACK blijft echter opkomen voor alle dieren die gevangen zitten in circussen en maakt zich hard voor een nationaal Belgisch verbod op acts met wilde dieren. Op 19 augustus 2003 werd in Duitsland bij circus Giovanni Althoff een zwaar verwaarloosde olifant in beslaggenomen. Het topje van de ijsberg, veel circusdierenleed blijft onbesproken en onderkend.

‘De protesten tegen het misbruik van (wilde) dieren in circussen klinken in Europa luider dan ooit. Oostenrijk bijvoorbeeld zal vanaf 2005 geen circussen met wilde dieren meer toegelaten (met uitzondering van zebra’s) en in Duitsland zal eind deze maand gestemd worden over het al dan niet afschaffen van acts met wilde dieren zoals olifanten, apen en beren. Finland kent al een totaal nationaal verbod evenals Zweden (met uitzondering van enkele dieren) en Ierland (geen vergunning op grondgebied van steden)’ aldus woordvoerster van BITE BACK, Marianne Huiberts.