Europe let’s talk met Christopher Sebastian en Jake Conroy

08-08-2022

Op vrijdag 29 juli nodigde Bite Back Jake Conroy en Christopher Sebastian uit in Mechelen. Jake en Christopher draaien al jaren mee in de dierenrechtenwereld en dat op een internationaal niveau. Met ‘Europe let’s talk’ wilden beide sprekers ons kritisch doen nadenken over ons activisme en de maatschappelijke context waarin we dat doen. Ze maakten ons daarnaast vooral enthousiast om het anders, of zelfs beter, te doen. Deze twee doorwinterde activisten zorgden voor een interessante, inspirerende en leuke avond!

Jake over drukcampagnes

Wie Jake al wat langer volgt via The Cranky Vegan, weet dat hij niet zo’n grote fan is van vegan outreach. Jake zegt niet dat we moeten stoppen met outreach, maar eerder dat we verschillende methodes en tactieken moeten gebruiken. Heel wat organisaties doen (enkel) aan vegan outreach, waardoor we te weinig focussen op campagnes die politici, de overheid en bedrijven onder druk zetten. Tijdens de vele jaren dat we als beweging aan vegan outreach doen, zijn het aantal vegan opties in de winkels wel gestegen maar is het aantal dieren dat geslacht wordt ook blijven stijgen. Met vegan outreach als enige tactiek, behalen we duidelijk ons doel niet. Jake ziet daarom meer toekomst in drukcampagnes, omdat we op deze wijze meer druk op een systeem kunnen zetten. Campagnes die beetje per beetje de invloed van een bedrijf, of zelfs een overheidsinstelling, kunnen tegengaan. Dat is precies waar de SHAC-campagne in slaagde. 

Jake is een charismatisch spreker, en ook al is hij vaak cranky, je kon niet anders dan gemotiveerd worden door zijn talk. 

Europe let's talk met Christopher en Jake
Europe let's talk met Christopher en Jake

Christopher over racisme in de beweging

Christopher Sebastian is een begenadigd spreker die humor weet te verweven met zware onderwerpen. In 2019 sprak hij over radicaal veganisme bij onze Nederlandse collega’s. Bij ons sprak hij voornamelijk over racisme in de dierenrechtenbeweging. Hij haalde een aantal duidelijke voorbeelden aan. Heel vaak noemen we onszelf niet racistisch, en willen we ook allesbehalve dat zijn, maar uiten we wel racistische denkpatronen (bewust of onbewust). Het is goed om hier even bij stil te staan, want we kunnen het altijd beter doen. Een welkome en niet misteverstane boodschap voor ons voornamelijk wit publiek.  

Europe let’s talk!

Tijdens de vragenronde drukten zowel Christopher als Jake iedereen op het hart dat het belangrijk is goed voor jezelf te blijven zorgen als activist. Blijf dingen doen die je graag doet en waar je gelukkig van wordt, doe dingen die je energie geven – ook binnen je activisme.  

Beide activisten waren inspirerend en grappig. Dit gecombineerd met de prachtige setting van de avond, zorgde ervoor dat iedereen een leuke avond had en met nieuwe inzichten naar huis ging. Bedankt voor deze avond Jake en Christopher!

Word activist!

Wil je graag mee aan de slag als activist bij Bite Back? We zetten al een tijdje meer in op drukcampagnes, wie zin heeft om mee te werken mag ons altijd contacteren of je rechtstreeks opgeven als activist.

Europe let's talk met Christopher en Jake

Over Christopher Sebastian

Christopher is journalist, onderzoekt digitale media en is docent aan Columbia University (VS). Hij onderzoekt hoe menselijke relaties met andere dieren vorm geven aan onze opvattingen over raciale, seksuele en politieke identiteit. Hij biedt inzichten over het opkomen voor de dieren, media en activisme. Christopher confronteert en daagt zijn publiek uit om te werken aan hun activisme en solidariteit met andere bewegingen.

Over Jake Conroy

Jake is reeds lange tijd activist en een begenadigd spreker. Hij biedt inspirerende ideeën maar ook kritieken die ons doen nadenken. Hij hielp bij het organiseren van en nam deel aan succesvolle lokale, regionale, nationale en internationale drukcampagnes. Hij heeft meegewerkt aan de oprichting van SHAC USA, waarvoor hij en zijn mede-organisatoren gearresteerd en tot gevangenisstraf veroordeeld werden.
Jake is co-host van de podcast Radicals and Revolutionaries en werkt bij het Rainforest Action Network. Hij is online te vinden als the Cranky Vegan, waar hij de tactieken, strategieën en inzichten van de grassroots dierenrechtenbeweging helpt te herdefiniëren.

Blijf op de hoogte


Naam
E-mailadres
Secure and Spam free...