EU plundert de oceanen: Bite Back beschuldigt het lakse visserijbeleid van de EU

30-11-2010

Brussel – 88% van de Europese visbestanden worden overbevist. Aan het huidig tempo zijn de oceanen leeggevist tegen 2050. Bite Back richt zich tot het onverantwoorde Europese visserijbeleid. De EU ministers van visserij zijn sterk verantwoordelijk voor de toekomst van de oceanen. Op 30 november zullen de leden van de Raad van de Europese Unie een voorbereidende vergadering hebben over de hervorming van het Europees Gemeenschappelijk Visserijbeleid tegen 2012. Bite Back wil een krachtige boodschap naar de regeringsleiders sturen: bescherm de biodiversiteit in de oceanen en bescherm het welzijn van de vissen.

Een mensgrote vis met gebalde vinnen in een speciaal voor Bite Back gemaakt professioneel theaterkostuum voerde in een besneeuwde Wetstraat in Brussel een groep activisten aan die een visnet met vissen en zeedieren, aangrijpende fotoborden en een groot spandoek ophielden met de tekst: ‘Als we zo doorgaan, zijn in 2050 alle oceanen zo goed als leeggevist’ (Bron: Verenigde Naties).
 
Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid is ecologisch onduurzaam, creëert ernstige gezondheidsrisico’s en veroorzaakt ontzettend veel dierenleed. De ecologische voetafdruk van visproducten zijn 5 tot 10 keer hoger dan die van gezondere plantaardige alternatieven (algen, zeewier, lijnzaad, noten, peulvruchten). Deze alternatieven voor proteïnen en omega-3 vetzuren zijn gezonder dan vis, omdat vis vaak toxische stoffen (PCB’s, zware metalen, dioxines, brandvertragers,…) bevat. De visserij en aquacultuur veroorzaken ook veel leed. Het Verdrag van de EU erkent op basis van wetenschappelijke studies dat vissen voelende wezens zijn, in staat om pijn, angst en stress te voelen. Het wordt tijd om dit vissenleed ernstig te nemen. In het wild gevangen vis ondergaat een zeer lange en pijnlijke doodstrijd door uitdroging, samendrukking, invriezing, verstikking, strippen, … Geen enkele vistechniek kan dit enorme leed voorkomen. Door overbevissing sterven walvissen een hongerdood. Ook de bijvangstdieren (zeeschildpadden, zeevogels, haaien,…)sterven aan een ondraaglijke pijn. Viskweek is ook geen visvriendelijk alternatief, omdat de vissen dicht bij elkaar gehouden worden, waardoor ze kwetsbaar zijn voor ziektes en stress. De enige manier om al dit onnodig dierenleed te voorkomen, is door een verschuiving in voedingspatroon, weg van dierlijke producten. 

Daarom vragen we een drastische vermindering en uiteindelijk een uitfasering van de Europese visserijsubsidies, en het verschuiven van EU financiering naar onderzoek, ontwikkeling en promotie van plantaardige alternatieven voor visproducten (bv. op basis van algen en zeewier)
Ook de visvangstquota moeten omlaag, in overeenstemming met de meest recente onafhankelijke wetenschappelijke aanbevelingen. Op langere termijn zouden de quota nog verder moeten dalen, om zo het vissenwelzijn en de dierenrechten te respecteren. De Europese Unie zou een verschuiving van voedingspatroon naar een plantaardige voeding moeten promoten.  
 
Meer achtergrondinformatie over onze vissencampagne vind je op www.viswijzervisniet.be