Escada kondigt aan dat het volledig bontvrij gaat!

18-10-2010

Bite Back is zeer verheugd! Het bericht dat Escada SE vanaf januari 2011 het gebruik van echt bont volledig zal stopzetten ging recentelijk rond in de sector. Op vraag van de internationale actiegroep Escada-Campaign, waarvan Bite Back actief deel uit maakt, werd dit nieuws op 15 oktober bevestigd door Frank Elsner, pers- en communicatieverantwoordelijke.

Hij zei hierover het volgende:

“Vanaf de lente/zomer collectie 2011, die begin januari 2011 in de winkels te vinden zal zijn, zal Escada geen bont meer gebruiken. Nadat reeds werd afgezien van het gebruik van gekweekt bont of luxebont in de collectie van het voorjaar 2010, die te koop was vanaf mei dit jaar, zal Escada vanaf nu elk soort bont opgeven, met inbegrip van konijn en Karakul. Deze beslissing geldt voor onbepaalde tijd.”

Reeds in juni dit jaar kondigde het modebedrijf aan dat er geen gekweekt bont meer te vinden zou zijn in hun herfstcollectie. Daarop werden vragen gesteld naar welke soorten bont dan deel uitmaakten van deze bontvrije overeenkomst. Dergelijke vragen kregen geen duidelijk antwoord of werden totaal genegeerd.
Toch werd al snel duidelijk dat het bont van sommige dieren, zoals konijnenbont, nog steeds deel uitmaakten van de collectie van dit luxueuze modebedrijf uit Munchen. Dit was reden voor de Escada-actiegroep om hun campagne opnieuw op te starten en op te roepen tot een internationaal actieweekend van 15 tot 17 oktober.
Heel wat groepen over de hele wereld kondigden ondertussen verscheidene acties aan. Geëist wordt dat Escada elke soort bont verwijdert uit hun productielijnen, met inbegrip van konijnen- en Karakulbont.

Nu dat het bedrijf besloten heeft om ook te stoppen met het gebruik van konijnenbont en Karakulbont (Perzisch lam bont) zijn de eisen van de Escada-Campaign ingewilligd, en is de campagne succesvol afgerond. Daarom vroegen ze om alle geplande protestacties voor het actieweekend en voor de komende weken te annuleren.

Bite Back heeft gedurende een aantal jaren actief meegewerkt aan deze campagne door vele acties te organiseren bij Escada-filialen in België en Nederland, en een langlopende E-action naar het Escada hoofdkantoor.  Door deze acties en overleg met de Belgische Escada-verantwoordelijke ging Escada België als eerste land waar Escada winkels heeft in 2009 reeds bontvrij.

Bedankt aan iedereen die in het verleden heeft deelgenomen aan de campagne, hetzij door het voeren van acties, hetzij door het verlenen van steun op andere wijze.

Escada-Campaign
Global Network Against the fur Industry