Brugge, 11 mei 2019 – Deze zaterdag protesteerde dierenrechtenorganisatie Bite Back tegen het houden van zeezoogdieren in gevangenschap. We vertegenwoordigden het internationale protest, Empty the Tanks. Deze campagne vond plaats op meer dan 70 locaties in 24 landen en komt op voor de sluiting van dolfinaria wereldwijd.
We begonnen de dag met een performance op de Markt in Brugge. Een zestigtal vrijwilligers stonden in een grote cirkel symbolisch stil bij het dierenleed dat gepaard gaat met dolfinaria. Onze actieborden maakten duidelijk dat we tegen het houden van zeezoogdieren in gevangenschap zijn. Daarnaast hielden de vrijwilligers 23 kruisjes vast, é én kruis voor iedere dolfijn die stierf in het Brugse dolfinarium, als slachtoffer van de amusementsindustrie. Tegenwoordig zitten er nog steeds 8 dolfijnen gevangen in het Brugse watercircus.
Enkele vrijwilligers gaven informatie over dolfijnen in gevangenschap aan voorbijgangers en toeristen, en maakten zo het doel van onze actie extra duidelijk. Aan onze infostand konden mensen onze petitie tekenen voor de sluiting van het dolfinarium. We kregen maar liefst een 100-tal handtekeningen bij op enkele uurtjes tijd!
Na onze voorstelling op de Markt hielden we een mars door het centrum van Brugge naar het dolfinarium waar we actie voerden voor de poort van het Boudewijn Seapark. We informeerden de bezoekers over de consequenties van hun bezoek. Met Bite Back voeren we nu al meer dan 5 jaar lang maandelijks actie voor de sluiting van het dolfinarium.
Waarom Empty the Tanks?
Er komt steeds meer kritiek op het houden van dolfijnen in gevangenschap en steeds minder mensen laten zich zand in de ogen strooien door de doorzichtige charmeoffensieven en promopraatjes van dolfinaria. De sluiting van dolfinaria en wedervrijlating, of als dat niet mogelijk is herplaatsing in opvangcentra, is het enige wat dolfijnen en andere zeezoogdieren verdienen. Het maatschappelijk debat over de legitimiteit van dolfinaria blijft groeien.
Maar ook de politiek is rijp voor een uitdoofbeleid. Vlaams minister voor Dierenwelzijn, Ben Weyts, zei eind maart nog in “De zevende dag” dat hij op termijn geen dolfijnen in gevangenschap meer wil. De normen voor het houden van zeezoogdieren in Vlaanderen zijn recent aangepast, maar Weyts wil verder gaan voor de dolfijnen. Er zou volgens hem een uitdoofscenario moeten komen waarbij er geen nieuwe dieren meer gekweekt mogen worden en er geen vergunningen meer worden gegeven. Vlaanderen zou hiermee niet de eerste zijn. In Wallonië werd vorig jaar een verbod op het houden van walvisachtigen in gevangenschap ingesteld in de Code Wallon, de Waalse dierenwelzijnswetgeving. Een analyse van de partijstandpunten van alle Vlaamse partijen leert dat iedereen akkoord gaat met een uitdoofbeleid voor dolfijnen in gevangenschap (en kermispony’s).
Een wereldwijd verbod op dolfinaria
Er is steeds minder maatschappelijk draagvlak voor het houden van zeezoogdieren in gevangenschap. Vlaanderen zou met een wettelijke verbod niet de eerste zijn. In Wallonië werd vorig jaar een verbod op het houden van walvisachtigen ingesteld. Ook Kroatië, India, Costa Rica en Chili verbieden het houden van dolfijnen in gevangenschap. In Europa zijn geen dolfinaria te vinden in Oostenrijk, Cyprus, Ierland, Tsjechië, Slowakije, Estland, Letland, Hongarije, Polen, Luxemburg, Groot-Brittannië …
Een internationaal protest zoals Empty The Tanks toont dat dierenvrienden wereldwijd het niet langer pikken dat intelligente en sociale dieren zoals dolfijnen hun leven lang in gevangenschap moeten slijten voor ons amusement.
Initiatieven zoals Empty The Tanks tonen dat de tijd rijp is voor de afschaffing van dolfinaria wereldwijd. Deze instellingen zijn niet meer dan circussen met waterdieren. Het is duidelijk dat wij hier in België de sluiting van het Boudewijn Seapark willen, en niet een aangepaste, iets grotere versie. We zullen blijven actie voeren tot de bassins leeg zijn en het dolfinarium dicht!
Steun jij ons hierin? Kom dan naar é én van onze maandelijkse acties aan het dolfinarium in Brugge! Of word lid, dankzij jouw steun kunnen wij onze campagnes uitbreiden om dagelijks een nog groter verschil te maken voor de dieren.