Emailactie : Geen optreden Scala tijdens Nocturne Aquashow in Boudewijn Seapark

16-12-2014

Brugge, 16 december 2014 – Op vrijdag 26 en zaterdag 27 december zal het beroemde koor Scala & Kolacny Brothers optreden tijdens de Nocturne AquaShow van het dolfinarium van Boudewijn Seapark. Het stelt Bite Back heel erg teleur dat Scala met hun deelname aan de Nocturne AquaShow luister bijzet aan de troosteloze gevangenschap van de dolfijnen. We stuurden hen een mail met extra informatie over de situatie van de dolfijnen, maar kregen geen antwoord.

Vind jij het ook onacceptabel dat Scala optreedt in het dolfinarium, en vind jij ook dat er niets te vieren valt in een dolfijnengevangenis? Dan is het tijd voor actie! Stuur een persoonlijke beleefde mail naar Scala met de vraag om hun shows af te zeggen en om dit dierenleed niet niet te steunen.

Contactgegevens: info@kolacny.com

Je kan ook gebruik maken van onderstaande standaardbrief.

Dank bij voorbaat voor jullie reactie, en graag zo veel mogelijk mensen vragen om te reageren!

Geachte heren,
Geacht koor,

U geeft 26 en 27 december twee concerten tijdens Nocturne AquaShow in het Boudewijn Seapark te Brugge. U gaat er wellicht van uit dat de bezoekers, naast het kunnen genieten van jullie concert, er iets van zullen opsteken en dat de leefomstandigheden voor de dieren in het park best wel meevallen? In dat geval wil ik u graag attent maken op het dierenleed dat gepaard gaat met de gevangenschap van dolfijnen.

Achter de ‘glimlach’ van elke dolfijn in het dolfinarium van Brugge schuilt namelijk een ware tragedie. De zeven dolfijnen die hier hun dagen slijten, gaan gebukt onder stress, ziekte, verveling en verdriet. Beachie, Roxanne, Puck, Yotta, Indy, Kite en Linda brengen hun tijd door in een betonnen kerker gevuld met gechloreerd water. Roxanne en Puck zitten hier al 25 jaar.

Dolfinaria zijn allesbehalve educatief. Dolfijnen zijn zeer intelligente, gevoelige en sociale dieren. In het wild leven ze in grote sociale groepen, maar de meeste dieren in het dolfinarium werden uit hun sociale groep weggerukt en met wildvreemde dieren in een bassin ondergebracht. Hierdoor is hun normale, sociale gedrag ernstig verstoord. In de oceaan zwemmen ze vaak honderd kilometer per dag, jagen op vissen en duiken tot op grote diepte. In Boudewijn Seapark moeten ze het stellen met een veel te klein bassin en krijgen ze dode vis gevoederd.

De chronische, slopende stress die hun gevangenschap met zich meebrengt, zorgt voor een zwak immuunsysteem. Veel dieren worden depressief, ontwikkelen huidziekten en doen aan zelfverminking. Het toedienen van antidepressiva is geen uitzondering in dolfinaria. Deze parken streven naar winstbejag, niet naar het bijbrengen van kennis.

De Brugse dolfijnen Beachie, Roxanne en Puck werden, net als veel van hun soortgenoten, in het wild gevangen. Onlangs kon u nog in de media zien en lezen hoe men elk jaar in Taiji (Japan) dolfijnen in een baai bij elkaar drijft. De ‘beste exemplaren’ worden uitgekozen voor dolfinaria. De anderen worden afgeslacht voor hun vlees. De beelden van deze slachtpartijen, waarbij het water bloedrood kleurt, doen elke dierenliefhebber huiveren. Hoewel de wildvang van dolfijnen in Europa verboden is, hebben veel dolfinaria nog steeds banden met deze gruwelijke industrie.

Elk bezoek aan het dolfinarium is wat deze wantoestanden in stand houdt.

Het stelt mij dan ook heel erg teleur dat u met uw deelname aan de Nocturne AquaShow luister bijzet aan de troosteloze gevangenschap van deze prachtige dieren, en de pil verguldt.

Daarom willen wij u vragen om niet bij te dragen aan dit dierenleed en af te zien van deze concerten. Uw kwaliteitsvol en roemrijk koor komt op heel wat fijnere plaatsen om op te treden, waarbij geen dierenleed komt kijken, tot in Singapore en Zuid-Korea toe. Een optreden in een dolfijnengevangenis, ter amusement van de bezoekers en niet van de gevangenen, kan enkel een vlek worden op uw blazoen.

Door het afzeggen van de shows kan u een statement maken tegen het dierenleed achter de betonnen muren van het dolfinarium en zo tonen dat jullie bewuste, empathische wereldburgers zijn.

Ik hoop van harte dat u de juiste beslissing neemt en ingaat op mijn verzoek om niet deel te nemen aan deze twee dagen.

Ik hoop op een snelle, diervriendelijke en ethisch correcte reactie.

Met vriendelijke groeten,

[Naam + Voornaam]