Een kijkje in het archief: 8 memorabele Bite Back acties #TBT

02-04-2020

Voor deze “Throwback Thursday” (terugblik donderdag) zijn we diep in onze archieven gedoken. Het is altijd goed om je eigen geschiedenis regelmatig te bekijken, en bovendien is het ook nog leuk om te doen! We vinden het niet alleen belangrijk om over onze eigen acties te reflecteren, het is tevens belangrijk om de geschiedenis van de dierenrechtenbeweging te leren. Vandaag delen we 8 van onze meest memorabele Bite Back acties. Weet jij nog een andere Bite Back actie die jou is bijgebleven? Laat het ons zeker weten!

8. Mars voor de sluiting van de slachthuizen (2015)

Mars voor de sluiting van slachthuizen

We trappen af met de grootste protestmars die we jaarlijks organiseren. De eerste keer dat de Mars voor de Sluiting van de Slachthuizen in Brussel doorging was in 2015. We waren toen reeds met 400 aanwezigen. We roepen elk jaar zoveel mogelijk mensen op om deel te nemen aan deze mars, om een stem te zijn voor de onderdrukten. Met de mars eisen we de afschaffing van de veehouderij, visserij en slachthuizen, omdat we denken dat een wereld zonder uitbuiting van dieren de toekomst is.

7. Protestwake grootste varkensslachthuis (2017)

Protestwake voor grootste varkensslachthuis van België in Oevel

In 2017 hielden we een protestwake in Oevel aan het grootste varkensslachthuis van België. Het was geen vuurdoop aan dit slachthuis, Bite Back voerde reeds actie in Oevel voor het werd gebouwd, en we plannen hier niet mee te stoppen. Onze protestwake bracht zo’n 200 activisten samen, we eisten in stilte de sluiting van dit megaslachthuis en legden symbolisch 40 bloemen neer, 1 voor elke 1000 gedode varkens per week.

6. Uitgemolken Campina (2019)

Campina, waar zijn de kalfjes gebleven? #Uitgemolken

De lancering van onze nieuwe campagne tegen de zuivelindustrie, Uitgemolken, ging gepaard met een protestactie aan zuivelgigant Campina. Met een groep activisten stonden we aan een vestiging van het bedrijf in Aalter. Gebruik makend van de gigantische muurschildering van een koe, toonden we haar ontbrekende kalfje. Onze vraag aan Campina was duidelijk: waar zijn de kalfjes gebleven?

5. Blokkade werf Konijnenslachthuis (2014)

Konijnenslachthuis Deinze

In 2014 bezetten we de werf van het konijnenslachthuis in Deinze. Onze ‘Animal Crime Unit’ blokkeerde de ingang van het bouwwerf en riep op om te stoppen op de massamoord van deze dieren. Met 12.000 konijnen die hier per dag gedood worden, was massamoord de enige correcte term die gebruikt kon worden.

4. Actievoerders op dak Eukanuba en Iams (2004)

Maar liefst 16 jaar geleden klommen enkele Bite Back activisten op het dak van de Belgische distributeur van diervoeders Iams en Eukanuba. Met een ‘Stop Dierproeven’ spandoek eisten we dat Procter & Gamble stopt met dierproeven voor diervoeders. In opdracht van P&G werden proefdieren zoals honden en katten onderworpen aan testen, operatieve ingrepen en langdurig opgesloten in krappe laboratoriumkooien.

3. Europe Close Dolphinaria (2015)

De laatste editie van Europe Close Dolphinaria werd in 2015 georganiseerd door Bite Back. Met zo’n 350 aanwezigen vroegen we voor een stop van dolfinaria. Dolfijnen horen niet opgesloten te zitten. Op het grasveld aan de voet van het Atomium vormden de actievoerders samen een gigantische dolfijn van 25 op 12 meter en het woord FREE.

2. Delicious Dogs (2015)

Delicious Dogs promoteam serveert hondenvlees

In 2015 verscheen er een verdachte website van ‘Delicious Dogs’. Men beweerde hier hondenvlees op de Belgische markt te lanceren, van humaan geslachte honden met vrije uitloop. De verontwaardiging bij het publiek was groot: Delicious Dogs kreeg honderden boze e-mails en er werd een facebookpagina en een online petitie gestart die in een mum van tijd bijna 2000 handtekeningen verzamelde. Enkele dagen later kwam de onthulling: activisten van Bite Back deden zich voor als een promotieteam van Delicious Dogs en boden voorbijgangers op de Antwerpse Meir gratis proevertjes aan van hondenvlees. Op deze manier gingen de activisten in gesprek met het publiek om consumenten te laten nadenken over het eten van vlees. In werkelijkheid waren de hapjes volledig plantaardig. Met deze actie probeerden we het publiek bewust te maken dat veedieren zoals kippen en varkens net zoals honden unieke individuen zijn met eigen gedachten en gevoelens.

1. VLAM(mend)-protest (2004)

In 2004 deponeerde onze toenmalige mascotte, Superanimal, een pot verse varkensmest voor de deur van de infoshop van het VLAM met bijgeleverd actiebord ‘Vlees Stinkt’. De slogan was een verwijzing naar de dieronwaardige omstandigheden van de miljoenen landbouwdieren in de bio-industrie en het mestoverschot ten gevolge daarvan. De actie richtte zich tegen een toen recente reclamecampagne over varkensvlees, waarin de dieren als gelukkig huppelend in een weide werden afgebeeld, een beeld dat ver van de realiteit verwijderd is. In plaats van de Vit. V(arkensvlees), hadden wij het over – toen nog – Vit. V(egetarisch).

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.