Een einde aan de allerlaatste ponymolen!

13-11-2022

De laatste houder van kermispony’s staat vandaag voor de allerlaatste keer op de Jaarmarkt in Olen. Een heuglijk moment! Eindelijk zullen de paarden en pony’s geen eindeloze monotone rondjes meer moeten draaien in een lawaaierige omgeving.  Bite Back voerde jarenlang strijd voor een einde aan het gebruik van de kermispony’s. 

Actie in diverse steden

Bite Back protesteerde in verschillende steden, zoals Hasselt, Leuven en Tongeren, tegen de ponymolens. We legden de focus op de behoeften van de dieren, die in schril contrast stonden met de werkelijkheid die de kermispony’s moesten ondergaan. De dieren werden gedwongen om urenlang rondjes te lopen, onder het constante gedreun van muziek. Ze kregen honderden lawaaierige kinderen over zich heen. De tijd dat ze niet de constante rondjes moesten lopen, werden ze op elkaar gezet in een vrachtwagen.

Grote steden zoals Antwerpen en Gent kwamen reeds vroeg met een verbod. Ook Leuven besloot in 2010 dat de vergunning van de kermishouder van ponymolens die tot 2012 liep, niet verlengd zou worden. 

Eindelijk een einde aan de vreselijke ponymolens!

Activisten in elkaar geslaan

In september 2009 voerden we met een twintigtal Bite Back activisten actie op de Hasseltse kermis. Een actie waarvoor we toestemming kregen van stad Hasselt. Een actie die we vreedzaam wouden doen verlopen, door aanwezig te zijn met actieborden. We riepen geen slogans, we blokkeerden de ponymolen niet, … Niet alleen werden er actieborden vernield door een bende foorkramers, ze bedreigden onze activisten (met de dood) en stolen een videocamera. De vrouwelijke activisten werden seksueel geïntimideerd en we werden geslagen en tegen de grond geduwd. Een aantal activisten liepen verwondingen op.

De uitbater van de ponymolen, Marcel Tuerlinckx, reageerde “Toch ben ik vooral fier dat mijn collega’s vandaag hun solidariteit hebben getoond.”

 

Een uitdoofbeleid

In januari 2021 keurde het Vlaams Parlement het decreet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts goed, voor een einde aan ponymolens. Vanaf 2023 mogen er geen pony’s, paarden en paardachtigen meer gebruikt worden in carrousels op kermissen, jaarmarkten of andere evenement.

Toen het uitdoofbeleid werd besloten, waren er 4 kermisponyhouders actief. Er werd een compensatieregeling voorzien waarbij ‘het welzijn van de dieren gegarandeerd werd’. In Brussel was er reeds een verbod sinds 2019.

Eindelijk een einde aan de vreselijke ponymolens!
Eindelijk een einde aan de vreselijke ponymolens!

https://www.hbvl.be/cnt/aid860842

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf26092009_014

https://www.demorgen.be/nieuws/foorkramers-ranselen-actievoerders-bite-back-af~b73149f3/

https://www.standaard.be/cnt/lq2fppia

https://vilt.be/nl/nieuws/niet-elke-vlaamse-kermis-heeft-nog-zijn-ponymolen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210127_96878360?fbclid=IwAR0gB0cJ4p8b-TwaxW1yJgccq4V0p4Js4n34ObH8qtNoiD4PGm6R2UQeB3M

Eenmalige donatie


Steun onze strijd voor de dieren met een donatie: