Een ei hoort er niet bij

09-10-2020

Vandaag is het World Egg Day. Sinds 1996 wordt op elke tweede vrijdag in oktober aandacht besteed aan de plaats van eieren in het voedingspatroon van de mens. Eieren zijn echter helemaal niet vanzelfsprekend om te eten. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke effecten van eieren op onze gezondheid. Bovendien moeten leghennen in erbarmelijke omstandigheden leven. De dieren leven op elkaar gepakt in kooien, waarbij ze nauwelijks natuurlijk gedrag kunnen stellen in een omgeving die niets gelijkt op hun natuurlijke omgeving. Legkippen moeten ook gekweekt worden en haantjes zijn ‘waardeloos’ voor de industrie waarin zij niet kunnen dienen als legkip. De haantjes worden daarom als kuikentje vergast. Meer over het leven van de dieren in de eierindustrie kun je hier lezen.

Vandaag draaien we de rollen om, vandaag wordt World No-Egg Day. Eieren zijn niet onmisbaar in onze voeding; ze zijn prima te vervangen in gerechten. Als dierenrechtenorganisatie eisen we dat eieren en kippen uit de voedselketen verdwijnen, dat dieren niet meer aanzien worden als voeding.

Met Pasen gaven we je 7 tips voor een heerlijk vegan paasfeestVoor World Egg Day hebben we een aantal andere klassiekers op een rijtje gezet waarbij doorgaans ei wordt gebruikt, maar waar heel eenvoudig een plantaardige twist aan te geven is.

Koken en bakken zonder ei

Om te beginnen verwijzen we graag naar een tiental manieren om te koken en bakken zonder ei. Denk maar aan het vervangen van ei door appelmoes, chiazaad, soja yoghurt, tofu en banaan. Als je eenmaal op de hoogte bent van de alternatieven, kun je nog steeds de meest smaakvolle gerechten op tafel zetten met als bijkomend voordeel dat geen dier ervoor hoeft te lijden!

Pannenkoeken van WateetjedanwelVegan pannenkoeken van Wat eet je dan wel

Wie houdt er nou niet van pannenkoeken? Zoet, hartig of een mix van beide… je kunt het zo gek niet bedenken of het is lekker op een pannenkoek. Wanneer je pannenkoeken maakt, ben je misschien snel geneigd om eieren in het beslag te doen, naast dat er in veel keukens koemelk wordt gebruikt. Koemelk kun je vervangen door elke gewenste soort plantaardige melk. En het ei? Dat kun je gewoon weglaten. Een makkelijk recept voor zoete vegan pannenkoeken vind je hier.

Cake zonder ei van Vegetus

Wat is er nou lekkerder dan een dikke plak cake? Van oudsher wordt hiervoor ei gebruikt, omdat het de cake zo mooi luchtig maakt. Ontdek hoe eenvoudig je een standaard cakemix kunt gebruiken en zelfs zonder speciale eivervangers een lekkere cake op tafel kunt zetten.

Cake zonder ei van Vegetus

Geen-eiersla van De Groene Keuken

Eiersla zonder ei? Kan dat dan? Zeker! Met een mix van tofu, wat kruiden, specerijen en het wonderbaarlijke zwart zout creëer je heerlijke eiersla zonder dierenleed. Je vindt hier een recept voor eiersla zonder ei op de website van EVA.

Gevulde speculaas van Wateetjedanwel

De herfst is begonnen en dit jaargetijde vraagt om warme, kruidige baksels. Gevulde speculaas kun je in de supermarkt kopen, maar bevat bijna altijd dierlijke producten zoals ei, melk en/of boter. Maak het daarom eens zelf, met bijvoorbeeld dit handige recept van Suzanne.

Chocolademoussetaart van Lisa Goes Vegan

Hoe krijg je chocolademousse luchtig zonder ei te gebruiken? Zoals je al kon lezen in het artikel over ei-vervangers, is tofu heel geschikt om bepaalde functies van ei in een gerecht na te bootsen. In dit recept van Lisa Goes Vegan voor chocolademousse wordt zijden tofu gebruikt. Hiermee kun je een heerlijk zachte mousse maken. Wanneer je dit op een taartbodem smeert, creëer je het beste van twee werelden: chocolademoussetaart.

Chocolademoussetaart van Lisa Goes Vegan

Eenmalige donatie


Steun jij onze strijd voor een betere wereld voor alle dieren?