Driedaagse demonstratie tegen het misbruik van circusdieren

22-08-2003

HASSELT- Dierenrechtenactivisten van de nieuwe actiegroep voor dierenrechten BITE BACK hebben met borden met daarop foto’s van gekooide en geketende circusdieren, posters, folders (met daarin informatie over het dierenleed in het circus) en activisten in dierenpakken, het publiek voorgelicht over de omstandigheden waarin dieren in het circus worden gehuisvest, vervoerd, getraind en misbruikt.

Internationale dierenrechtenorganisatie’s kaarten al jaren bij de desbetreffende overheden het grootschalige misbruik van circusdieren aan. Door onderzoek achter de coulissen van het circus komen er steeds meer verontrustende feiten aan het licht. Achter de glitter en glamour van het circus gaat een heel andere wereld schuil. Dieren die vaak gruwelijk misbruikt worden tijdens trainingsmethoden (met name in de fase dat de kunstjes moeten worden aangeleerd), moeten hun leven slijten aan kettingen (waar zij het merendeel van de dag en nacht aan moeten staan of liggen) of in veel te krappe kooien. De vervoersomstandigheden zijn beneden alle peil: hierbij worden de dieren aangepast aan de wagens en niet andersom. Veelal zijn vervoerswagens ook hun enige ‘thuis’ waarin ze én eten, én drinken, én slapen en én zich  ontlasten. Daarbij wordt veel te weinig rekening gehouden met hun instinctmatige behoeften. Het American Circus gebruikt een groot aantal dieren zoals olifanten (staan buiten de piste grotendeels geketend) en tijgers in krappe kooien. Verder heeft zij een reizende dierentuin waarin een groot aantal dieren worden meegesleept van stad tot stad.

 

BITE BACK heeft het publiek geïnformeerd en hen gevraagd om vanaf nu alleen nog maar circussen zonder dieren te bezoeken (bezoekers krijgen hierover informatie). Verder kunnen bezoekers een verschil maken door hun gemeentebestuur aan te schrijven met het verzoek geen vergunningen meer te verlenen aan circussen met wilde dieren. Van de gemeente Hasselt werd deze week bekend dat zij in de toekomst geen vergunning meer zal verstrekken aan circussen met wilde dieren. BITE BACK is hierover z é ér verheugd en is er van overtuigd dat nog meer (internationale) steden zullen volgen.

 

Het misbruik van circusdieren mag rekenen op felle internationale kritiek van dierenwelzijnexperts en dierenrechtenorganisatie’s. Bewijzen van de mishandeling, de opsluiting in kooien en aan kettingen en de trainingsmethoden werden wereldwijd gefilmd en gefotografeerd. ‘BITE BACK acht het als haar plicht op te komen voor dieren die niet in de gelegenheid zijn om voor zichzelf op te komen. Een leven aan kettingen en in veel te kleine kooien slijten in een circus is geen enkel levend wezen gegund’, aldus  woordvoerster van BITE BACK, Marianne Huiberts.