Domste Bontje van 2006 heet Veronique De Kock

17-01-2007

Vanaf vandaag mag model en presentatrice Veronique De Kock de titel Dom Bontje 2006 op haar cv bijschrijven. Dierenrechtenorganisatie Bite Back organiseert jaarlijks een Dom Bontje Verkiezing waarbij het publiek zijn favoriete bontdragende BV kan nomineren. De Kock volgt Joke van de Velde op, die vorig jaar het eerste Belgische Dom Bontje werd. De Kock eindigde vorig jaar als tweede, maar grijpt dit jaar dan toch naar ‘De Gouden Wildklem’, de prijs voor de winnaar van de verkiezing. Na een nek-aan-nekrace met andere genomineerde Phaedra Hoste, die met 28,4 % op een eervolle tweede plaats eindigde, bleek De Kock goed voor 30 % van de stemmen. Prinses Mathilde eindigde met 16 % als derde.

De Kock bleek al van het begin af aan een van de favorieten te zijn. Vooral na haar hoogst verbazingwekkende opmerkingen in de media over haar nominatie: ‘Dat begrijp ik niet. Ik draag helemaal geen bont en maak er ook geen reclame voor, juist omwille van het dierenleed. Met bont heb ik niks te maken. De mensen zijn echt verkeerd geïnformeerd.’ Erg ongeloofwaardig als je weet dat ze het geliefde model was van een bekende pelswinkel: zij poseerde op hun website, op een grote reclamezuil en bijna wekelijks in de reclamebladen… met een bontjas aan!  Dit jaar werd ze wederom gespot bij  presentatiewerk voor een kledingwinkel ter promotie van o.a. kleding met bont. Een verdiende eerste plaats dus.
Bite Back zal binnenkort een afspraak met De Kock maken om haar de Gouden Wildklem te overhandigen, hoopt dat ze een hart krijgt voor pelsdieren en voornemens is haar bontpromotiewerk voor altijd af te zweren.
Sluwste Bontje blijkt Phaedra Hoste te zijn, tegenwoordig het paradepaardje van de ‘slachtafval modeindustrie’.  Zij zegt namelijk alleen de pels te dragen van dieren die ook voor consumptie gedood worden. Dit zou volgens haar minder erg zijn dan bont te dragen van dieren die speciaal hiervoor gekweekt worden. Dit is echter een verkeerde redenering. Het is é én industrie: het hele product ‘dier’ (zowel vlees als pels) maakt het lucratief om dieren te kweken. ‘Dierenvriendin’ en visetende ‘vegetariër’ La Hoste gunnen we van harte een kijkje in de keuken van diezelfde ‘slachtafval modeindustrie’, namelijk het miserabele leven en de pijnlijke dood van miljoenen dieren die ze met haar werk voor de bontindustrie zo vreselijk in de steek heeft gelaten, en meer in het bijzonder het erbarmelijke leven van konijnen in de bont- en vleesindustrie.
Een voorbeeld van de konijnen in de bont- en vleesindustrie  kan ze hier terugvinden, met recente beelden van dierenrechtenorganisatie ANIMAL die undercoveronderzoek deed naar de Portugese konijnenbontindustrie.
Het is trouwens naiëf te denken dat ze alleen maar promotie maakt voor dit soort bont dat ze draagt: nee, door haar verbintenis met de bontindustrie draagt ze ertoe bij dat alle bont weer acceptabel te wordt.
La Hoste ‘vergat’ trouwens bij de presentatie van ‘haar’ fenomenale idee, namelijk  ‘haar’ pro-bontwebsite, te vermelden dat de Nederlandse bontindustrie een aantal jaren geleden al eenzelfde website online zette, en dat de website op naam staat van dezelfde bonthandelaar die haar betaalt om de verhaaltjes van de bontindustrie – tot vervelens toe – af te ratelen. Proficiat Sluw Bontje.