Domme Bontjes in Hasselt gesignaleerd

13-01-2007

Hasselt – Aan de arm van de Antwerpse ‘Rappe Ronnie’ voerden vandaag twee vrouwelijke activisten (verkleed als twee bekende bontdraagsters, Phaedra Hoste en Veronique De Kock) van Bite Back in opvallende blonde pruik, bontjas, compleet in ordinaire outfit en met foute make-up, als Domme Bontjes actie tegen de verkoop van bont. Samen met een 20-tal andere activisten met grote spandoeken en bloederige fotoborden met daarop (levend) gevilde pelsdieren, hielden ze halt voor de etalages van de bekende internationale kledingzaken SCAPA, McGregor en Gaastra. De activisten benaderden bontdragers die voorbij kwamen actief en middels fluitjes en het uitdelen van folders lieten ze hen weten dat ze het dragen en kopen van bont ‘not done’ vinden.

Deze actie kadert in de Bontvrije Bedrijvencampagne van Bite Back. In de tientallen winkels van bovenstaande bedrijven wordt kleding met echt bont verkocht, met name jassen met echte capuchonbontkragen (van o.a. wasberenbont). De winkelketens zijn verantwoordelijk voor de toenemende populariteit van bont, en werken actief mee aan de wrede bontindustrie die jaarlijks 50 miljoen pelsdieren voor de mode doden.
Bite Back ging vandaag van start met acties voor de deuren van deze bedrijven, omdat eerdere verzoeken tot overleg met de directies op niets uitliepen. Het kan nochtans anders! De volgende kledingbedrijven gingen bontvrij na acties van Bite Back: Mango, Zara, Naf Naf, Morgan de Toi (ook in Nederland en Luxemburg), en Street One (zelfs internationaal).

De actie begon bij SCAPA. De zaakvoerster ontkende glashelder dat ze bont verkoopt in haar winkel, terwijl we een week eerder tijdens een bontcheck verschillende bontkragen aantroffen van echt bont. Ze belde ook snel naar de politiecommissaris om uit te huilen, maar wist blijkbaar niet dat wij onze actie gemeld hadden en ons zoals altijd volledig aan de gemaakte afspraken hielden. Bij McGregor tegenover de SCAPA vonden ze het ook niet zo prettig dat we het winkelend publiek confronteerden met het feit dat ze nog steeds echt bont verkopen. Enkele tientallen meters verder, bij McGregor Junior, reageerde een verkoopster dat ze het ook niet zo leuk vond dat er echt bont wordt verkocht in de zaak, en een Bite Back-activiste legde haar aan de hand van een voorbeeld uit de winkel nog even snel uit wat het verschil is tussen echt en nep, want dat wist ze blijkbaar ook niet helemaal. Als de verkoopsters het al niet weten, is het ook niet verwonderlijk dat de klanten soms ongewild echte bontkragen kopen terwijl ze dit eigenlijk helemaal niet weten. Bij de Trend, een winkel die gericht is op een jong publiek en schrikbarend veel echt bont in accessoires en jassen verkoopt, kon de uitbater zijn woede nauwelijks de meester. Hij werd dan ook, nadat hij handtastelijk werd naar enkele activisten toe, tot de orde geroepen door de aanwezige politie. Wij mochten volgens hem helemaal niet voor zijn etalage staan, hij zou ‘twintig advocaten op ons afsturen’, enzovoort enzoverder. Onder ruime belangstelling van een toegestroomde menigte kreeg ook hij een protest van een half uur te verwerken, niet meer of niet minder dan de andere winkels. Eindigen deden we bij Gaastra, eigenlijk van hetzelfde grote bedrijf als McGregor, en waar ze ook niet vies zijn van echt bont. Hier waren ze nog het vriendelijkst, maar dachten omdat ze het vriendelijk vroegen, dat we gewoon weg zouden gaan. Integendeel, dit was de eerste actie, maar er komen er nog heel wat …

Terwijl sprak in onvervalst, plat Antwerps dialect Pels Pimp ‘Rappe Ronnie’ (geïnspireerd op het typetje Snelle Eddy van Chris Van den Durpel) in trainingspak, bontjas, compleet met blonde pruik, gouden ketting en jaren ‘80 bril, het winkelend publiek toe over het dierenleed in de bontindustrie. Een opvallende verschijning de sjiekste modestraten van Hasselt. De andere twee Domme Bontjes, de incarnatie van Phaedra Hoste en Veronique De Kock, streden in Hasselt om het hardst om voor de eindstreep van de Dom Bontje Verkiezing  nog zo veel mogelijk stemmen te winnen. Op 17 januari wordt namelijk bekend wie het Domste Bontje van 2006 wordt. Het belooft een catfight te worden tussen Phaedra Hoste en Veronique De Kock, die momenteel op kop liggen.