‘Domme Bontjes’ flaneren in chique Antwerpse winkelstraten

04-10-2006

Antwerpen – Aan de arm van de Antwerpse ‘Rappe Ronnie’ voerden op Werelddierendag twee vrouwelijke activisten van dierenrechtenorganisatie Bite Back in opvallende blonde pruik, bontjas, compleet in ordinaire outfit en met foute make-up, in de meest chique winkelstraten van Antwerpen – Hopland en de Huidevetterstraat -, als Domme Bontjes actie tegen de verkoop van bont. Ze hielden halt voor de etalages van heel wat bekende modezaken die volop bont verkopen (en ook bont in hun etalages etaleren), zoals Armani, Scapa, Caroline Biss, Cleo, Gerard Darel, Gucci en Parmentier.

In onvervalst, plat Antwerps dialect sprak Pels Pimp ‘Rappe Ronnie’ (geïnspireerd op het typetje Snelle Eddy van Chris Van den Durpel) in trainingspak, bontjas, compleet met blonde pruik, gouden ketting en jaren ‘80 bril, het winkelend publiek toe over het dierenleed in de bontindustrie. De twee Domme Bontjes, Phaedra H. en Veronique de K., streden om het hardst om zo veel mogelijk stemmen te winnen voor de Dom Bontje Verkiezing 2006 van Bite Back. Aan de hand van anti-bontfolders werd het publiek opgeroepen om via de website van Bite Back hun eigen favoriete bontdragende BV voor Dom Bontje 2006 te nomineren en geen bont te kopen. Vorig jaar werd Joke van de Velde Dom Bontje 2005.

Domme Bontjes voelen zich als een magneet aangetrokken tot deze winkelstraten. Na bontmeldingen van bewuste consumenten vonden we hier in bijna iedere kledingzaak veel bont, variërend van tassen gemaakt van (met de wildklem gevangen) eekhoorntjes en stinkdierenbont, tot kragen, jassen en stola’s van o.a. anaal geëlektrocuteerde vossen, doodgeslagen wasbeerhonden, de nek omgewrongen konijntjes en vergaste nertsen.

Jaarlijks worden meer dan 50 miljoen dieren gedood in de bontsector.

Meer informatie over bont en de Dom Bontje Verkiezing: www.bontvrij.be