Dom Bontje 2005 Verkiezing van start: Véronique De Kock staat hoog genoteerd, maar ook Koningin …

18-11-2005

Ieder land zijn eigen Domme Bontjes, ook in België. Werd prinses Maxima in Nederland vorig jaar nog uitgeroepen tot Dom Bontje van het jaar, ook in België hebben we genoeg Domme Bontjes, gaande van prinsesjes van Koninklijke Bloede tot omhooggevallen ex-Miss-en. Domme Bontjes vallen op omdat ze ongegeneerd reclame maken voor de wrede bontindustrie door echt bont te dragen of te showen. Internationale Domme Bontjes zoals Paris Hilton, Beyonc é, Kate Moss, Snoop Doggy Dog en Jennifer Lopez kenden we al. Maar weet het grote publiek dat we ook hier met het grootste gemak een blik Domme Belgische Bontjes kunnen opentrekken?

Domme Bontjes zijn niet weg te slaan uit de Belgische showbizzwereld. Ze hunkeren naar aandacht. De bladen staan er vol mee. Met een echt bontje val je natuurlijk nog extra op bij echte dierenvrienden. Laten we de Domme Bontjes belonen met de nominatie voor Dom Bontje 2005. Staat leuk op hun CV. Ze verdienen het. Geef toe: ze hebben de nodige moeite  gedaan om op te vallen. Domme Bontjes lopen rond in een vest met bontrandjes van anaal geëlektrocuteerde vossen, een jas van vergaste nertsenvelletjes of een bodywarmer van jonge konijntjes van wie de nek werd gebroken. Moordende Mode. En miljoenen dieren betalen hiervoor de hoogste prijs, namelijk met hun leven. De pronkzucht van de Domme Bontjes wint het helaas van het dierenleed.

Dierenrechtenorganisatie Bite Back is minder blij met Domme Bontjes, juist omdat ze een voorbeeldfunctie hebben voor veel mensen. Ze geven – ten onrechte – het signaal dat bont in is. Maar bont is en blijft bij het grote publiek echter ‘not done’.

bontvrij.be
Meer over bont op www.bontvrij.be

De dieren kunnen Domme Bontjes missen als kiespijn. Het leven op de bontboerderijen is allesbehalve glitter en glamour. Miljoenen dieren zoals konijnen, vossen, chinchilla’s, wasbeerhonden en nertsen spenderen hun korte leven in krappe draadgazen kooien om na een aantal maanden gedood te worden door middel van elektrocutie, vergassing, vergiftiging of door hun nek te breken. Ook worden er dieren in het wild gevangen met wrede, pijnlijke wildklemmen en vervolgens gedood door de laatste levensadem uit de dieren te persen door op hun borstkas en kop te stampen of door hun de nek om te wringen. Of door hen zonder klem, maar wel met knuppels, de kop in te slaan.

Bite Back geeft vandaag de aftrap van de Dom Bontje 2005 Verkiezing. Niet voor niets in november, dit is immers de maand waarin de meeste nertsen vergast worden voor hun vacht.

Op onze speciale bontwebsite  www.bontvrij.be  kan het publiek tot 10 december stemmen op de Domme Bontjes. Ook kan men een eigen nominatie toevoegen aan de bestaande genomineerden. De tien genomineerden werden door Bite Back geselecteerd na bontmeldingen van verontruste dierenvrienden. 

Bite Back zal aan de winnares van de Domme Bontje 2005 Verkiezing  de Gouden Wildklem overhandigen.