Dolfinariumvrij, hoe het ook kan: de geredde dolfijnen in Bali

26-08-2020

Prachtig toch hoe je de dolfijnen Rambo en Johnny ziet zwemmen tussen de vissen op de Bali Dolphin Sanctuary? De dolfijnen leefden eerder net zoals de dolfijnen in de dolfinaria van Harderwijk en Brugge. Het is een vaak terugkerende vraag wat er met de dolfijnen zou gebeuren als een dolfinarium sluit, een sanctuary zoals dit is é én van de oplossingen. Daarom zetten we graag de vooruitgang van dolfijnen Rambo, Johnny en Rocky in de kijker.

Bali Dolphin Sanctuary

De dolfijnen in het Bali sanctuary leefden eerder in een kaal bassin, zonder enige vorm van stimulatie of iets wat hun natuurlijke omgeving nabootst. Dolfijnen in gevangenschap zijn getraind om naar boven te kijken – zo zelfs, dat hun overleving in gevangenschap daar vanaf hangt. De bassins worden opzettelijk kaal gelaten en niets in het leven van een dolfijn in gevangenschap lijkt op hun leven in de natuur. Het verschil tussen het leven in gevangenschap en het leven op de sanctuary is dan ook enorm. De drie geredde dolfijnen gedijen hier niet alleen goed, maar leren zelfs opnieuw vaardigheden aan die continu werden onderdrukt in de tijd dat ze werden gebruikt als entertainers in het Melka Excelsior Hotel.

Dolfinariumvrij, hoe het ook kan: de geredde dolfijnen in Bali
Johnny
Dolfinariumvrij, hoe het ook kan: de geredde dolfijnen in Bali
Rocky
Dolfinariumvrij, hoe het ook kan: de geredde dolfijnen in Bali
Rambo

Herintroduceren van natuurlijke omgeving en voeding

Terwijl COVID-19 wereldwijd om zich heen greep, bleef het team van de sanctuary zich op een veilige manier inzetten. Ze bleven bij elkaar om voor de dolfijnen te zorgen en ze goed te observeren. Pas in april 2020 durfden de dierenartsen en verzorgers het aan om de dolfijnen voor het eerst levende vis aan te bieden. Eerder waren de zoogdieren daar nog te zwak voor en moesten ze mentaal en fysiek nog aansterken. 

Het is fantastisch om de dolfijnen te zien opbloeien, te zien hoe ze met elkaar omgaan, hoe ze al lange tijd diep in zee blijven en hun hele beschermde omgeving verkennen. Met veel tijd en geduld herintroduceerde het Bali Sanctuary team ook de natuurlijke voeding van de dolfijnen. Rambo is een gevoelige man en heeft tijd nodig om te wennen aan veranderingen. Rocky daarentegen houdt van avontuur. En Johnny? Johnny kent bijna geen angst en wil altijd nieuwe dingen proberen en zijn omgeving verkennen. 

Voor Rambo waren de eerste voedingen met levende vis erg frustrerend. Toen ze levende vis voor zijn neus hielden, toonde hij geen enkele interesse. Als we de vis in zijn mond deden, spuugde hij deze van afschuw uit zodra de vis begon te bewegen. Hij gedroeg zich zo omdat hij het helemaal geen bewegende vissen gewend was. Maar nu, 2,5 maand later, eet hij ze zo het liefste. Als we hem nu nog dode vissen aanbieden is hij zichtbaar teleurgesteld. We zijn ontzettend blij met deze vooruitgang. 

In tegenstelling tot Rambo, vond Rocky de levende vis vanaf het begin af aan geweldig. Hij geniet ervan om op ze te jagen, ze te vangen en ze op te eten. Na jarenlang een onnatuurlijk dieet te hebben gevolgd, eet hij weer wat zijn lichaam echt nodig heeft. 

Johnny vangt ook graag zelf zijn vis. Deze stoere man jaagt met plezier op ze, maar heeft soms moeite om ze te pakken, omdat hij geen tanden meer heeft. 

Een einde aan dolfinaria

We vragen al jaren voor een einde aan dolfinaria. We zijn maandelijks op post om te vragen voor de sluiting van het Dolfinarium in Harderwijk en het dolfinarium van Brugge. Kom je meedoen aan een actie? Via de voorgaande links vind je meer informatie.

Ook startten we een petitie waarin we vragen voor de sluiting van het dolfinarium. Deze petitie ondertekenen is zo gebeurd! Teken hier de petitie voor Vlaanderen (België) en hier voor Nederland. Deel ze gerust met vrienden en familie of via je sociale media.

 

Foto credits en verhaal via: Ric O’Barry’s Dolphin Project | Bali Dolphin Sanctuary | Tinton 

Eenmalige donatie


Steun jij onze strijd voor een dolfinariumvrij België en Nederland met een donatie?