Brugge, 26 januari 2014 – Op 26 januari voerde dierenrechtenorganisatie Bite Back met grote spandoeken en informatieve flyers haar eerste (en zeker niet laatste) actie van 2014 aan de ingang van het dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge. Terwijl een zestigtal activisten de regen en de koude trotseerden vroegen ze aan de bezoekers van het dolfinarium om hun ogen niet te sluiten voor het ellendige bestaan dat de dieren er leiden. Maar ook om stil te staan bij de link die er bestaat tussen dolfijnen in de gevangenschapsindustrie en de verschrikkelijke dolfijnenslachting in de baai van Taiji, Japan. De beelden hiervan gingen deze week de hele wereld rond en staan op het netvlies van menig dierenvriend(in) gebrand.
Ook al beweren ze van niet, dolfinaria wereldwijd blijven hun dolfijnen ook uit de natuur stelen. Hier gaat een hele industrie achter schuil. Elk jaar worden honderden dolfijnen met barbaars geweld uit hun natuurlijke omgeving gerukt. De manier van vangen verschilt afhankelijk van waar het gebeurt: in Rusland, Cuba, de Salomonseilanden of in Japan.
De dieren worden levend met netten gevangen. Eenmaal gevangen in het net, proberen de dolfijnen zich te bevrijden door met hun snuit tegen het net te botsen, zo raken ze meer en meer verstrikt en kunnen ze verdrinken (een veelvoorkomend “incident” tijdens de vangsten). Daarna worden de dolfijnen é én na é én aan boord gehesen en naar een eerste aquarium aan de kust gebracht. Hier zullen ze gedesensibiliseerd worden en al oppervlakkig afgericht. Het sterftecijfer ligt gedurende deze eerste dagen zeer hoog door het hoge stressniveau, het feit dat ze geen dode vis willen eten, de wanhoop, zelfmoord of letsels opgelopen tijdens de vangst. Ongeveer 1 op 6 dolfijnen overleeft zijn gevangenneming niet.
De massaslachtingen in Taiji in Japan gebeuren ieder jaar weer. Tijdens deze barbaarse slachtpartijen die de zee bloedrood kleuren, komen afgevaardigden van de dolfinaria naar Taiji om de exemplaren uit te kiezen die mogen blijven en die levend gevangen zullen worden. De anderen worden ter plekke geslacht voor de visindustrie. Deze slachting is het thema van de veelbekroonde documentaire ‘The Cove’, die deze verontrustende praktijken van de internationale handel in dolfijnen aan het licht brengt. Volgens de Cove Guardians van de organisatie Sea Shepherd, die ter plaatse zijn om de slachting te documenteren, en die via een livestream de beelden in onze huiskamers brengen, zijn er dit vangstseizoen al 600 dolfijnen gedood en 149 levend gevangen. Ook de mainstream media berichtten deze week over de slachting in Taiji en zelfs de ambassadrice van de VS in Japan, Caroline Kennedy, verklaarde via Twitter ‘diep bezorgd te zijn over de onmenselijkheid van de jacht op dolfijnen.’
Een levende dolfijn kost gemiddeld 30.000 USD, zo’n 21.000 euro, maar voor zeldzamere dolfijnen zoals het albino babydolfijntje dat nog maar pas weggevangen werd, wordt veel meer betaald. Het is bewezen dat de massaslachtingen enkel economisch rendabel zijn door de steeds toenemende vraag van de internationale gevangenschapsindustrie naar dolfijnen met andere genen.
Ook al komen de ‘Brugse 6’ van het Boudewijn Seapark, namelijk de dolfijnen Beachie, Puck, Roxanne, Yotta, Ocean en Indy, die samen al meer dan 100 jaar onschuldig gevangen zitten in een dolfinarium, niet uit de baai van Taiji, laten we toch niet vergeten dat 3 van de 6 dieren wel degelijk uit het wild komen.
Roxanne en Puck, die al 25 jaren lang uitzichtloos opgesloten zitten in het Boudewijn Seapark, zijn in vrijheid geboren, zoals ook Beachie, die als mannelijke verwekker gehouden wordt. Yotta, Ocean en Indy kenden het onfortuinlijke lot geboren te worden in een betonnen kerker gevuld met gechloreerd water.
Woordvoerder Benjamin Loison: ‘Met ieder gekocht ticket voor het dolfinarium steun je deze gevangenschapsindustrie, die mede verantwoordelijk is voor de gruwelijke massaslachtingen van dolfijnen zoals in Taiji in Japan. Wie écht van dolfijnen houdt, gunt hen de vrijheid en gaat deze intelligente dieren niet in een dolfijnengevangenis bezoeken!’
Bite Back pleit dan ook voor de sluiting van het dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge.
In het wild leven dolfijnen in grote sociale groepen en zwemmen ze honderden kilometers per dag in de open oceaan. In dolfinaria moeten ze het stellen met een krappe ruimte waarin ze hun natuurlijke gedrag nauwelijks tot uiting kunnen brengen. Families worden uit elkaar gerukt en de dieren worden gedwongen om voor voedsel onnatuurlijke kunstjes op te voeren. Ook de andere dieren in het dolfinaria worden ernstig beperkt. Gelukkig willen steeds meer landen dolfinaria sluiten of er geen vergunningen meer voor geven, zoals nu het geval is in India, Costa Rica, Hongarije en Chili. Steeds meer mensen lijken het te beseffen: dolfinaria zijn gewoonweg niet meer van deze tijd.
Dierenrechtenorganisatie Bite Back voert trouwens niet alleen actie voor de sluiting van Boudewijn Seapark in Brugge, maar ook voor de sluiting van het Dolfinarium in Harderwijk, Nederland. Om onze campagne kracht bij te zetten startten we een petitie voor de sluiting van beide dolfinaria.
Meer info over onze campagne: www.voorvermaakzonderdiere