Dolfijnenactivist Ric O’Barry komt naar België voor een lezing & protestactie bij het Boudewijn Seapark – CANCELLED

11-07-2022

Edit: helaas heeft O’Barry zijn reis naar België gecanceld vanwege reisproblemen. 

 

Bite Back verwelkomt internationaal pro-dolfijnenactivist Ric O’Barry. Op 30 en 31 juli zal hij in ons land verblijven en deelnemen aan het tweemaandelijkse protest bij het Boudewijn Seapark en een lezing geven over dolfijnen in gevangenschap.

RIC O’BARRY

O’Barry begon zijn carri ¨re aan de andere kant van de dolfinariumindustrie. Er middenin, zelfs. Voor de serie Flipper trainde hij dolfijnen. Hij leerde hen kunstjes en liet hen wennen aan mensen en menselijk contact. Kathy, de dolfijn die het vaakst de rol van Flipper vertolkte, stopte tijdens een van de trainingssessies met ademen. Dolfijnen moeten bewust adem halen – door n ¬ ¨t te ademen, sterven ze. Kathy stierf in de armen van haar trainer O’Barry. Dit moment bracht heel wat nieuwe inzichten met zich mee voor O’Barry, en was de eerste stap in zijn oversteek naar de andere kant van het verhaal, de kant van de dolfijnen en tegen de dolfijnenindustrie.

O’Barry informeerde zich verder over (het leven van) dolfijnen die in gevangenschap leven, en trok een streep door zijn carri ¨re als trainer. Hij besefte dat een dolfinarium geen plek is voor een intelligent, speels, wild dier en dat elke dolfijn in gevangenschap er eentje te veel is. (Hier lees je meer over Rics verhaal.)

THE DOLPHIN PROJECT

Tot zover het bijna sprookjesachtige verhaal over O’Barry’s aha-erlebnis. Snel voegde hij de daad bij het woord, en richtte hij The Dolphin Project op. Deze non-profit organisatie sensibiliseert mensen wereldwijd over het lot van dolfijnen in gevangenschap. Daarnaast voeren ze ook actie voor propere zeeën en oceanen, voor de dolfijnen die het geluk hebben in vrijheid te leven. Ook spreekt The Dolphin Project zich uit tegen de dolfijnenjacht in Taji, Japan, waar er jaarlijks duizenden dolfijnen brutaal vermoord worden. Deze praktijken komen aan bod in de docu The Cove. O’Barry staat erom bekend de hele wereld af te reizen om dolfijnen te helpen, en dierenrechtenorganisaties bij te staan met raad en ervaring. Zo kwam hij in 2019 ook al eens naar België, voor de internationale actie Europe Close Dolphinaria. 

Behalve het blootleggen van problemen, in dolfinaria en in de dolfijnenindustrie, zoeken O’Barry en z’n team ook naar oplossingen. Zo richtten ze de eerste permanente sanctuary voor ex-gevangenschapdolfijnen op in Bali, en is er ondertussen ook een rehabilitatiecentrum bijgekomen. Via deze plekken wil O’Barry aantonen dat het w ¨l kan wat dolfinaria onmogelijk achten: dolfijnen die in gewend zijn aan mensen en aan het opvoeren van trucs, weer loslaten in het wild. Hier lees je meer over succesverhalen en de twee sanctuaries.

PROTESTACTIE BIJ HET BOUDEWIJN SEAPARK

Op zondag 31 juli organiseert Bite Back weer een dolfinariumactie. (Lees het verslag van de vorige actie hierzo.) Ric O’Barry zal ons vervoegen, en de actie openen met een speech.

We hopen van deze editie een XXL-actie te maken. O’Barry neemt alvast zijn vrienden mee – doen jullie hetzelfde?

Hier vind je de praktische info van de actie bij het Boudewijn Seapark.

Hier laat je ons via het Facebook-evenement weten of je komt.

AN EVENING WITH RIC O’BARRY

Op de vooravond van de grote actie, op zaterdag 30 juli, houden we een gezellige doch interessante avond in Brugge. Ric O’Barry zal een lezing geven over zijn ervaringen met de dolfinaria-industrie, en praten over de problemen en oplossingen die het sluiten van dolfinaria wereldwijd biedt. Er is ruimte voor debat, en we voorzien een Q&A-sessie. Ook zullen er (vegan) versnaperingen en drank aangeboden worden.

Het belooft een heel interessante avond te worden. Voor praktische info verwijzen we graag door naar hier. Laat ons weten of je komt via het Facebook-evenement.

De Evening With Ric O’Barry is helemaal gratis, maar je dient je wel in te schrijven.

Let op: plaatsen zijn beperkt.

Let ook op: de avond zal doorgaan in het Engels.