Diervriendelijk en bewust leven

04-06-2007

Een van de meest gehoorde opmerkingen naar veganisten toe is wel: ‘Wat kunnen jullie dan nog eten?’ Alles, behalve producten van dierlijke oorsprong, plantaardig dus, zeg ik dan. As simple as that. Als je ervoor kiest om veganistisch te leven, moet je zo duidelijk mogelijk zijn tegenover mensen. Op je werk, bij familie, vrienden of als je uit eten gaat. Aangeven wat we wel eten. Dit om misverstanden en onaangename verrassingen aan de eettafel te voorkomen. Het aangename aspect van duidelijkheid is dan ook dat je omgeving sneller oppikt wat een veganist wel of niet eet.

De oma van mijn vriend bijvoorbeeld. En geloof me, ze kookt ieder dier uit het kookboek, maar ze draait haar hand niet om een goede veganistisch maaltijd op tafel te zetten. Zij vervangt dierlijke producten in een voor-, na- en hoofdgerecht door plantaardige producten. En ze kan hiervoor gewoon terecht in de supermarkt. Hetzelfde op mijn werk. Als er voor mijn collega’s een traktatie is, is er voor mij een hartige snack voorradig in de vorm van nootjes of chips, of iets zoets in de vorm van vers fruit (de laatste tijd aardbeien, kersen of meloen of nectarine) of sommige (vegan) pure chocolade of speculaas. Of ik bak zelf iets, een cake of muffins, en laat anderen lekker mee snoepen.

En wat mij opvalt is dat sinds ik veganist ben, ik in een niet-vegetarisch restaurant regelmatig beter eet dan in een vegetarische restaurant. Uitzonderingen daargelaten, zijn de meeste vegetarische schotels in vegetarische restaurants overladen met zuivel, kaas en eieren. En vaak blijkt er dan geen veganistische versie klaar gemaakt te kunnen worden. Dus dan liever op naar de Italiaanse, Indonesische, Indische, Turkse, Marokkaanse of Thaise restaurantjes waar men wel veel veganistisch (of aan te passen) gerechten op het menu heeft staan.

Heb ik lekkere trek, dan eet ik een sorbetijsje van de Italiaan, drop of andere vegan snoep van Essenza of natuurvoedingswinkel, of snack een broodje falafel, een frietje (als ik zekerheid heb verkregen over de plantaardige herkomst van de olie waarin de friet gebakken wordt) of vegan kebab (met frietjes erop!). Diervriendelijke, veganistische kleding (o.a. zonder wol, leer, zijde en bont: wat er dieronvriendelijk hieraan is vind je hier: ) vind je in iedere kledingwinkel. Gewoon de rekken goed doorspitten en de etiketten lezen. Ook niet-lederen schoenen zijn tegenwoordig in bijna iedere schoenenwinkel te krijgen. In de schoen of op de schoendoos staat bijna altijd of het product van leer is of niet. En anders is het altijd na te vragen bij de verkopers.  Onlangs zag ik bijvoorbeeld bij schoenenwinkel Sacha Shoes, winkels in België en Nederland, heel veel niet leren, modieuze schoenen. Ook bij de Nederlandse winkelketen Van Haren kan je veel niet-lederen schoenen vinden.

Diervriendelijk shoppen is helemaal niet moeilijk. Mijn cosmetica en andere verzorgingsproducten (zoals zeep, shampoo, douchegel etc.) haal ik meestal bij Essenza , in Nederland heet de keten De Tuinen of bij natuurvoedingswinkels, o.a. van de merken Earth-line , Avalon , Lavera en Weleda Lavera heeft zelfs op de verpakking staan of het product veganistisch is of niet. Dan staat er het veganistisch keurmerk op: een zonnebloem met het woord vegan. Schoonmaakproducten van ECOVER of Sonett haal ik in de supermarkt, in drogisterijen of natuurvoedingswinkels.

Ik vind het vaak beschamend als mensen opmerken dat veganisten zo ‘weinig’ zouden kunnen eten. Beschamend ja,  omdat de supermarkten, de natuurvoedingswinkels (koekjes, wafels, brood(jes) enz.), veganistische kaas, verswaren, veganistische burgers, snacks e.d.), de toko’s, de marken met verswaar (groenten, Turks brood, fruit, olijven, zongedroogde tomaatjes e.d.) en de Aziatische winkels vol liggen met veganistische producten.

Boodschappen doe ik in o.a. de supermarkt en verder  zijn overal steeds meer veganistische en biologische lekkernijen te vinden.  En dan met een winkelwagentje vol veganistische producten naar de kassa: o.a. veganistische roerbaktofu, seitan, biologische brood en afbakbroodjes, sojatoetjes, sojavla, sojadrankjes, soja-ijs,  verse groenten en bokalen, pasta’s, rijst, sauzen, peulvruchten, fruit, mie, bami, couscous, chocolade, e.d.  Hoezo, weinig kunnen eten?  Wie zoekt, die vindt. Is het in het begin nog zoeken met etiketten lezen, maar op den duur weet je wat je kan eten.

Onlangs met een mede-Bite Backer, activist Wesley, en zijn oma naar de Almatheek (Guido Gazellestraat 12, 3500 Hasselt. Tel: 011/ 37.86.61) geweest. Zij moet op vraag van haar hartspecialist meer plantaardig gaan eten. Er zijn gelukkig dus nog verstandige artsen te vinden. Op weg dus naar de Almatheek, waar we haar de heerlijke veganistische producten uit het assortiment toonden. Brood(beleg), snacks, fricassee, worstjes, kaasjes, ‘melk’- en witte chocolade, snoepgoed …alles is er veganistisch te krijgen. Zoals in de meeste natuurvoedingswinkels. Zo kan je daar terecht voor veganistische candybars van het merk Bonvita Zij hebben dus die overheerlijke  vegan ‘melk’ en ‘witte’ chocolade. Ook on-line te bestellen en in andere natuurvoedingswinkels te verkrijgen.

Men is nooit te oud om te (willen) veranderen. Ik bewonder haar wilskracht. Zij doet het voor haar gezondheid, en het veganistische eten smaakt haar bovendien goed. Op vakantie in Spanje maakt ze regelmatig een soepje van kikkererwten, daar is ze dol op. Als ik haar zeg dat ze bij de Delhaize ook broodbeleg  op basis van kikkererwten en kruiden, Houmous, kan krijgen, is ze aangenaam verrast.

Als jij ons vertelt waar jij woont, maar niet zo goed weet waar je moet zoeken, mail ons maar en dan sturen we je verzoek door naar ervaren veganisten in jouw buurt. Doen! We helpen je graag op weg.

Tip: Binnenkort verkopen we op onze stands weer heerlijke vegan parmezaanse kaas en kaassaus voor bijvoorbeeld over je macaroni! Kom gerust langs onze info -en verkoopstands.

Kijk eens bij onze rubriek Go Veg voor makkelijke veganistische (= dus het meest diervriendelijke) tips. En mail gerust je eigen favoriete restaurant, shops, gerechten en tips door. Zo gaf Ilse ons bijvoorbeeld al een makkelijk en smakelijk recept voor een veganistisch kaassaus voor over pasta’s en lasagne, en liet Stijn weten waar je in Leuven veganistisch eten kan afhalen. Jouw tips en aanraders kunnen er zeker nog bij (inloggen is niet meer nodig).

We horen graag van je!

Voor de dieren en met vegan groet,

Marianne Huiberts,
Voorzitter Bite Back vzw