BILZEN – De dierenrechtenorganisatie Bite Back, die in het kader van haar antibontcampagne vorige week nog een aantal internationale bedrijven feliciteerde met het feit dat zij geen bont (meer) verkopen, en die vorige maand ‘liever naakt dan in bont’ liepen op de Meir in Antwerpen, roept nu minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, bevoegd voor Dierenwelzijn Rudy Demotte op om het importeren en het verhandelen van honden- en kattenbont in België te verbieden.De Nederlandse Tweede Kamer heeft zopas in meerderheid ingestemd met een motie, ingediend door SP-Kamerlid Krista van Velzen, die het importeren en verhandelen van honden- en kattenbont in Nederland verbiedt. Dit in navolging van het verbod in Denemarken en Italië. Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Zweden denken eveneens ernstig na over zo’n verbod.
Bite Back vindt dat België niet mag achterblijven bij deze positieve trend. Daarom stuurden we vorige week aan minister Rudy Demotte een brief met de vraag om een verbod op de import en de handel in honden- en kattenbont in te stellen.
Miljoenen honden en katten zijn jaarlijks het slachtoffer van deze bij het publiek minder bekende bonthandel. Dit komt ondermeer door het feit dat dit bont vaak verkocht wordt onder het label konijnenbont. Pure misleiding van de consument dus, want als de afkomst van het bont duidelijk op de producten zou vermeld staan, dan zou niemand ze meer willen. ‘Wie wil er nu dat een trouwe viervoeter verwerkt wordt in kleding zoals skilaarzen, handschoenen, bontkragen aan jassen, in speelgoedhondjes- en katjes, en nog vele andere accessoires?’, aldus Marianne Huiberts, voorzitter van Bite Back.
Ook in de Belgische handel circuleert er honden- en kattenbont. Dit bont is afkomstig uit Aziatische landen zoals Korea, Thailand of China, waar jaarlijks 2 miljoen honden en katten worden gefokt voor bont. Voorheen werden veel van deze producten geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In 2000 is er echter een import- en handelsverbod voor honden- en kattenbont in de Verenigde Staten afgekondigd, waardoor steeds meer producten een weg vinden naar Europa en dus ook naar België.
Niet alleen Bite Back maar zeker ook de publieke opinie reageert geschokt als ze verneemt dat ook honden en katten slachtoffer zijn van de bontindustrie. Omdat deze handel bewust verborgen gehouden wordt door misleidende informatie.
Minister Rudy Demotte kan namens België echter een wezenlijk verschil betekenen voor miljoenen dieren door zo snel mogelijk werk te maken van een verbod op de import en handel in honden- en kattenbont. Niet alleen de dieren, maar ook de Belgische consumenten zullen hem hiervoor zeer dankbaar zijn.
Omdat de publieke opinie ook haar steentje bij kan dragen, roept Bite Back middels een cyberactie alle dierenvrienden op om eveneens hun stem te laten horen. Dit kan door een mailtje te sturen naar de minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken, verantwoordelijk voor Dierenwelzijn, op het adres: info@rudydemotte.be en hem te vragen om een verbod op de import en de handel in honden- en kattenbont door te voeren.