Dierendag of Dode Dierendag bij Modeketen L&L?

04-10-2005

Hasselt – Dinsdag 4 oktober is het Werelddierendag. Helaas niet bij de Belgische modeketen L&L (Lola & Liza). In de 25 L&L winkels hangt volop (Chinees) bont. En het kan niet op bij L&L: in de kledingrekken vond dierenrechtenorganisatie Bite Back hele bontjassen, bontkragen en bontvesten. Na geruime tijd het hoofdkantoor van L&L te hebben geïnformeerd over de wreedheden van de (Chinese) bontindustrie, waarbij we totnogtoe helaas geen enkele reactie kregen van de Belgische directie, ging Bite Back op Werelddierendag over tot een confronterende actie in de winkel van L&L in Hasselt. Bite Back wilt dat L&L al het bont uit de winkels haalt. Zij kunnen een voorbeeld nemen aan internationale kledingbedrijven Mango, Zara, Naf Naf, Morgan de Toi en recent nog Street One, die een bontvrij beleid invoerden na overleg en campagnes van Bite Back.

Twee vrouwelijke dierenrechtenactivisten gingen verkleed als ‘bontsnob’ – dik geschminkt, compleet met donkere zonnebril en een echte, lange bontjas –  met actieborden de winkel binnen en namen plaats naast de rekken met bontkleding. De activisten wilden dan pas vertrekken wanneer de directie van het bedrijf een constructief gesprek zou aangaan. Dit gebeurde niet: in plaats hiervan verwittigde L&L de politie, die na een half uur een einde maakte aan de actie door over te gaan tot de bestuurlijke aanhouding van de 2 dierenrechtenactivisten. Het spreekt voor zich dat Bite Back ook bij andere filialen zal actievoeren, totdat L&L een bontvrij beleid invoert.

Bite Back merkt al geruime tijd dat de Belgische markt overstelpt wordt met bontproducten en bontkleding uit China. Wij wijzen bedrijven op hun medewerking en hun verantwoordelijkheid inzake het lijden en sterven van dieren voor bont. China is tegenwoordig de grootste exporteur van bontaccessoires en de EU blijkt de grootste afnemer. Dieren zoals vossen, nertsen, konijnen en wasbeerhonden leiden een kort en ellendig leven in krappe draadgazen kooien op pelsdierfokkerijen. Recent undercoveronderzoek  bevestigt dat veel dieren op Chinese pelsdierfokkerijen een vreselijke dood sterven: ze worden geslagen met stokken, tegen de grond doodgeslagen of verstikt door op hun borst en kop te staan. Sommige dieren worden levend gevild omdat de dood nog niet is ingetreden. Zij worden bij bewustzijn (!) met een mes van hun vel ontdaan.

Een verslag en de undercoverbeelden van de Chinese bontindustrie vind je hier.