Dierenactivisten van Bite Back bedreigd en geslagen door medewerker Wiener Circus in Tongeren

18-10-2003

TONGEREN – Op zaterdagavond 18 oktober rond 18.40 uur zijn drie activisten van de dierenrechtenorganisatie Bite Back bedreigd door een medewerker van het Wiener Circus dat momenteel in Tongeren bij de Sportpleinstraat zijn tenten heeft opgeslagen. E én van de activisten, een 34-jarige man, kreeg gerichte vuistslagen toegebracht toen hij, samen met twee vrouwelijke activisten, – op de openbare weg – voor het circus stond met foto’s van gekooide circusdieren en folders om de eventuele bezoekers te informeren over de erbarmelijke omstandigheden waarin circusdieren worden gehuisvest, getraind en vervoerd.

Bite Back had diezelfde middag foto’s genomen van 6  resusapen die het Wiener Circus in krappe, vieze kooien rondsleept tijdens hun circustournee. Verschillende van deze apen vertoonden stereotiepe gedragingen, zoals het constant heen en weer draaien. Dit is een duidelijk teken van psychisch gestoord gedrag, veroorzaakt door extreme verveling en jarenlange opsluiting in een prikkelarme omgeving. De dierenrechtenorganisatie Bite Back klaagt onder meer om dit soort van mistoestanden al langer het gebruik van wilde dieren in circussen aan. Daarom besloot Bite Back ook om met drie lokale activisten een kort, vreedzaam voorlichtingsprotest tijdens de premi ¨reavond te houden. Op geen enkel moment hebben de activisten geweld gebruikt noch bevonden zij zich op het afgehuurde terrein van het circus maar gewoon op de openbare weg.

 

Buurtbewoners waren getuigen van het feit dat vlak voor de voorstelling plots een circusmedewerker op de Bite Back-activisten afstapte en meteen op de mannelijke actievoerder begon in te slaan. De geslagen activist kreeg gerichte vuistslagen toegediend op zijn hoofd, nek en rug waarbij de activist geen enkele keer heeft teruggeslagen. Ook de vrouwelijke activisten werden met geweld bedreigd. De circusmedewerker kwam nog een tweede maal terug, dit maal met versterking van nog een circusmedewerker, om naar eigen zeggen ‘de activisten een les te leren’.  Daarop besloten de activisten om te vertrekken omdat de situatie z é ér bedreigend was. ‘De buurtbewoners en wij waren ontsteld en geshockeerd over het brute geweld van de circusmedewerker. Bite Back overweegt om naar aanleiding van het incident klacht in te dienen bij de politie voor slagen en verwondingen’, aldus Marianne Huiberts, woordvoerder van Bite Back.

 

Bite Back wil ook nog even de aandacht vestigen op het feit dat de stad Tongeren zich eerder – samen met meer dan 70 andere steden – engageerde om in de toekomst geen circussen met wilde dieren meer toe te laten op haar grondgebied.