Delicious Dogs promoteam serveert hondenvlees op Meir, Antwerpen

30-09-2017

Antwerpen, 30/09/2017 – Eind 2015 verscheen er een verdachte website online: Delicious Dogs (www.delicious-dogs.be) beweerde hondenvlees op de Belgische markt te lanceren. Het ging in het bijzonder om bordercollieworst, poedelpat é en teckelfilet, van humaan geslachte honden met vrije uitloop. De verontwaardiging bij het publiek was groot: Delicious Dogs kreeg honderden boze e-mails en er werd een facebookpagina en een online petitie gestart tegen de website die in een mum van tijd bijna 2000 handtekeningen verzamelde.

De onthulling kwam later: activisten van Bite Back deden zich voor als een promotieteam van Delicious Dogs en boden voorbijgangers op de Antwerpse Meir gratis proevertjes aan van hondenvlees.

Zaterdag 30/09 deden we het experiment nog eens over. Ondanks het slechte weer ging het promoteam met succes in gesprek met het publiek om consumenten te laten nadenken over het eten van vlees. De bordercollieworstjes en poedelpat é die we lieten proeven waren in werkelijkheid volledig plantaardig.

De reacties waren uiteenlopend: meestal verontwaardigd, velen weigerden te proeven, maar sommige nieuwsgierigen wilden het toch wel eens proberen. Na de uitleg van het promoteam over de ware aard van de actie was bijna iedereen het er over eens dat het een ludieke actie was en duidelijk aanzet tot nadenken.

Bite Back wil met deze actie het publiek bewust maken dat zogenaamde landbouwhuisdieren zoals kippen en varkens net zoals honden unieke individuen zijn met eigen gedachten en gevoelens.

“We zijn moreel verontwaardigd bij het eten van hondenvlees. En het maken van een onderscheid tussen honden en varkens is onverantwoorde willekeur. Een varken is minstens even zachtaardig en intelligent als een hond, een kip vormt ook hechte vriendschapsbanden, een koe maakt vreugdesprongen bij het oplossen van een probleem en een vis heeft ook hersenstructuren om pijn en angst te ervaren. ‘Waarom is de ene je vriend en de andere je voedsel?’ Dat is de confronterende vraag die het Delicious Dogs promoteam voorlegt”, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back vzw.

Niemand – geen hond, kip of varken – vindt het leuk om opgesloten en geslacht te worden. Met deze hondenvleesactie tracht Bite Back eveneens de verkoopspraatjes van de vleessector te doorprikken.

Termen zoals “humaan geslacht” en “vrije uitloop” kunnen het eten van hondenvlees en ander vlees niet rechtvaardigen.

Voor diervriendelijke recepten kunnen mensen terecht op Heerlijk Plantaardig

Tijdens de actie deelden we onze ‘Maak het Verschil’ brochure uit, met praktische tips om de overstap te vergemakkelijken naar een plantaardige voedingswijze.  Gazet van Antwerpen en De Morgen brachten verslag uit van onze actie.