Delicious Dogs Eindhoven

11-10-2018

Eind 2015 verscheen er een verdachte website online, www.delicious-dogs.be. Delicious Dogs beweerde hondenvlees op de Belgische markt te lanceren. Het ging in het bijzonder om bordercollieworst, poedelpat é en teckelfilet van humaan geslachte honden met vrije uitloop.

De verontwaardiging bij het publiek was groot. Delicious Dogs kreeg honderden boze e-mails. Er werd een online petitie gestart tegen de website die in een mum van tijd zo’n 2000 handtekeningen verzamelde. De onthulling kwam later. Het waren activisten van Bite Back die zich voor deden als een promotieteam van Delicious Dogs en voorbijgangers op de Antwerpse Meir gratis proevertjes van hondenvlees aan boden.

Delicious Dogs in Eindhoven

Afgelopen zaterdag deden we het experiment over in Eindhoven, Nederland. Het promoteam ging in gesprek met voorbijgangers om hen te laten nadenken over het eten van vlees. De bordercollieworstjes en poedelpat é die we laten proeven waren in werkelijkheid volledig plantaardig. De reacties waren uiteenlopend. De meeste voorbijgangers waren verontwaardigd en konden niet begrijpen dat er hondenvlees op de Nederlandse markt zou komen. Velen weigerden te proeven maar sommige nieuwsgierigen wilden het toch proberen. We legden de confronterende vraag voor: ‘Waarom is de ene je vriend en de andere je voedsel?’. Deze vraag zet mensen aan het denken en geeft een goede aanzet voor wat diepere gesprekken. Sommige mensen liepen boos weg, anderen hadden tranen in hun ogen.

Elk individu is uniek

We willen met deze actie mensen ervan bewust maken dat zogenaamde landbouwdieren zoals kippen en varkens, net zoals honden, unieke individuen zijn met eigen gedachten en gevoelens. We zijn moreel verontwaardigd bij het eten van hondenvlees. Het maken van een onderscheid tussen honden en varkens is echter onverantwoorde willekeur. Een varken is minstens even zachtaardig en intelligent als een hond. Een kip vormt hechte vriendschapsbanden. Een koe maakt vreugdesprongen bij het oplossen van een probleem. En een vis heeft hersenstructuren om pijn en angst te ervaren. 

Niemand – geen hond, kip of varken – vindt het leuk om opgesloten en geslacht te worden. Met deze hondenvleesactie trachten we eveneens de verkooppraatjes van de vleessector te doorprikken. Termen zoals “humaan geslacht” en “vrije uitloop” kunnen het eten van hondenvlees en ander vlees niet rechtvaardigen.

Tijdens de actie deelden we onze Maak Een Verschil-brochure uit, met praktische tips om de overstap te vergemakkelijken naar een plantaardige voedingswijze. Daarnaast verwezen we mensen door naar de Vegan Challenge die begin deze maand van start ging.