De ‘welzijnskip’: een vat vol tegenstrijdigheden

20-06-2022

Afgelopen weekend kwamen we via verschillende media te weten dat de eerste ‘welzijnskippen’ in de supermarktrekken liggen. Kippenvlees van dit soort kip zou een alternatief zijn voor de plofkippen. Het leven van de nieuwe welzijnskip zou voldoen aan verschillende criteria van het Better Chicken Commitment.

 

Plofkip versus welzijnskip

Een welzijnskip is een trager groeiende kip. Waar de plofkip op 42 dagen geslacht wordt, ‘mag’ de welzijnskip 50 dagen leven. De dieren krijgen 40 procent meer ruimte dan plofkippen. De kippen krijgen verplicht natuurlijk daglicht en hebben zitstokken ter beschikking.

Deze cijfers komen neer op 1 week en 1 dag extra leven in een overvolle stal met alle gevolgen van dien. Want die 40 procent meer ruimte betekent nog steeds zo’n 15 kippen per vierkante meter. Plofkippen moeten met 21 op een vierkante meter samenleven.

 

Better Chicken Commitment

Als we de aanbevelingen van het Better Chicken Commitment van dichtbij gaan bekijken, zien we dat de kippen inderdaad van rassen moeten zijn die trager groeien.

Deze kippen komen echter nog steeds in een verre van ideale situatie terecht. De normen waaraan een stal moet voldoen zijn onder het BCC nog steeds bedroevenswaardig. Zo moet er tenminste 50 lux aan licht – inclusief natuurlijk licht – zijn. Om je een idee te geven; op een donkere dag is er 100 lux, als het schemert 10 lux. De welzijnskip krijgt ten minste twee meter zitruimte en twee piksubstraten… per 1000 dieren! Er mogen geen kooien of systemen met meerdere etages gebruikt worden. In het slachthuis worden de dieren vergast of geëlektrocuteerd. 

Bite Back dient bezwaar in tegen oprichting vleeskippenbedrijf Meerhout

De enige kip met welzijn…

… is een kip die niet gebruikt wordt. Kippen hebben net als elk ander wezen recht op een vrij leven vol geluk. De dieren zijn er niet voor de mens, ze dienen niet om opgegeten te worden of om eieren te leggen. 

Als je weet dat een kip minstens 3   4 vierkante meter nodig heeft, dan is die vierkante meter per 15 kippen verwaarloosbaar qua ruimte. Kippen hebben deze ruimte nodig om te scharrelen en te schuilen in struiken. Twee meter zitruimte en twee piksubstraten per 1000 dieren lijken daarom een mislukte grap.

De dieren slachten op slechts 50 dagen jong is een vreselijke verkorting van hun leven. Kuikens blijven in normale omstandigheden 12 weken bij hun moeder. Niet alleen maken de ‘welzijnskippen’ nooit kennis met hun moeder, ze worden zelfs geen 12 weken oud. Kippen kunnen tussen de 5 en 10 jaar oud worden.

De rit naar het slachthuis en de manier waarop ze aan hun einde komen verschilt niet of nauwelijks van die van een andere kip.

 

Stop met kip eten 

Welke nieuwe regels er ook komen om consument en bedrijf tevreden te houden, ze deugen niet. We kunnen het niet hebben over het welzijn van een dier als dit dier geslacht wordt. De kippen lopen hun dood niet blij tegemoet, ze kiezen er niet voor om te sterven.

De enige manier waarop we iets kunnen betekenen voor kippen is door ze niet op te eten en door van hun eieren af te blijven. We kunnen volledig gelukkig en gezond leven zonder dieren te eten. Waarom dat dan niet gewoon doen? Kies veganisme en zet je mee in voor een betere wereld voor alle dieren.

Eenmalige donatie


Help ons in onze strijd voor een einde van de dierindustrie met een donatie.