De voordelen van virtual reality ervaring iAnimal

26-08-2019

In 2015 startte Animal Equality met het iAnimal project. Hierbij wordt virtual realitygebruikt om mensen te informeren over het leven, van begin tot einde, van dieren in de industrie. Bij de start waren er enkel beelden over varkens, maar ondertussen kun je ook kennismaken met het leven van een koe in de zuivelindustrie of met kippen. In de zomer van 2016 kregen we met Bite Back de kans om het iAnimal project over te nemen in België en Nederland. Dit jaar alleen vertoonden we de virtual reality ervaring een 500tal keer. In totaal lieten wij iAnimal al zo’n 4200 keer zien.

iAnimal survey

Begin dit jaar startten wij een survey over iAnimal. Mensen laten hun gegevens achter na het bekijken van de beelden. Wij contacteren hen nadien om te zien wat voor impact iAnimal heeft. Eten ze minder vlees, gebruiken ze vaker plantaardige alternatieven, zoeken ze informatie op, …?

Omdat we nog niet ver staan met ons onderzoek, kunnen we de resultaten nog niet analyseren. Voorlopig lijkt het erop dat mensen hun interesse voor dieren, veganisme en/of plantaardige voeding gewekt wordt.

Minder vleesconsumptie

Maar, we kunnen je wel wat vertellen over eerder onderzoek. Animal Equality ondernam namelijk samen met Faunalytics een onderzoek over iAnimal. Net zoals ons willen zij het meest efficiënte en effectieve doen om de dieren verder te helpen.
Het onderzoek werd uitgevoerd met de beelden van de varkens. Participanten kozen er zelf voor om naar de beelden te kijken. Meteen na het kijken vulden ze een vragenlijst in, welke 1 maand later herhaald werd. De vragenlijst werd ingevuld door 3 verschillende groepen: 1 groep zonder beelden, 1 groep met een 2D video en 1 groep met de 360° video (iAnimal).

Beide groepen waaraan de beelden getoond werden, hadden duidelijk een negatieve gevoelens t.o.v. varkensvlees. Hetzelfde geldt voor een maand na het zien van de beelden. Deelnemers die de videos bekeken, gingen heel wat minder varkensvlees eten. 38% van de mensen die naar de 360° video keek en 37% van de mensen die de 2D video keek, gaven bij de tweede bevraging aan g é én varkensvlees gegeten te hebben in de afgelopen maand, t.o.v. 33% in de controlegroep.

Mensen krijgen dus door het kijken naar de beelden over de varkensindustrie meer antigevoelens over varkensvlees, wat leidt tot het verminderen of afschaffen van hun consumptie van varkensvlees.

Steun jij iAnimal?

Wij zien de meerwaarde van iAnimal in en blijven deze tool veelvuldig gebruiken. We sluiten het zien van de beelden altijd af met ondersteuning en een gesprek. De kijkers krijgen onze Maak Een Verschil brochure mee en ze kunnen ons steeds contacteren voor praktische hulp of verdere vragen.

Denk jij net als ons dat iAnimal een zeer efficiënt en goed werkend middel is om aan vegan outreach te doen? Steun dan onze crowdfunding voor de aankoop van meerdere iAnimal brillen, zodat we dit op verschillende plaatsen tegelijk kunnen inzetten.

Wil je graag meer informatie over het onderzoek van Animal Equality en Faunalytics? Je kunt hier meer erover lezen en zelfs het volledige onderzoeksrapport doornemen.

Vegan Street Festival Brussel iAnimal