De leukste Belgische dierenopvangen

17-06-2020

De zomervakantie komt steeds dichterbij en velen van ons kijken reikhalzend uit naar zonnige vrije dagen. Misschien ga je op vakantie of misschien houd je gewoon vakantie in eigen land. Een daguitstap met je gezin of met vrienden is vaak erg gezellig. Een tripje naar de zoo raden we ten stelligste af (waarom lees je hier), maar in plaats daarvan kun je een dierenopvang bezoeken! Zo maak je kennis met heel wat soorten dieren in een meer natuurlijke omgeving dan de dieren in de dierentuin. 

In een dierenopvang, of animal sanctuary, leven dieren die vaak gered zijn uit miserabele omstandigheden. Ze kunnen zowel uit een slechte priv ésituatie komen, of ze zijn gered uit de dierindustrie. Heel wat dieren hebben een geschiedenis waardoor ze niet zo goed met mensen overweg kunnen, maar er zijn ook heel wat dieren die graag naar je toe komen voor een knuffel. Daarom presenteren we je de leukste Belgische dierenopvangen:

Animaux en P éril

In dierenopvang Animaux en P éril leven zo’n 400 dieren. AEP is een prachtige opvang in Ath (Henegouwen). Veel dieren komen bij hen terecht door inbeslagnames. Van paarden en runderen tot koeien en schapen, bij AEP wonen heel wat boerderijdieren.
Naast hun opvang verstrekken ze ook zoveel mogelijk informatie over boerderijdieren en proberen structureel iets aan de situatie van dieren te wijzigen.
Elke zaterdag en zondag kun je Animaux en P éril bezoeken van 11 tot 17 uur.
Meer informatie vind je op hun website en facebookpagina.

 

Forrest & Friends

Animal sanctuary Forrest & Friends ligt in Kaggevinne (een deelgemeente van Diest) in Vlaams-Brabant. Hier leven meer dan 300 dieren die gered zijn van verwaarlozing of de slacht of ‘ongewenst’ waren. Je kunt hier kennismaken met meer dan 50 varkens, een kleine kudde knuffelkoeien, sociale schapen en schattige geiten. Ook de hanenweide is prachtig om een bezoekje aan te brengen.
Forrest & Friends is niet altijd open voor bezoek. Enkel als meter of peter kun je hier terecht, of op hun opendeurweekends. In augustus ben je echter elke zaterdag en zondag welkom op hun Forrest & Friends caf é, waarbij je kunt inschrijven voor een rondleiding.
Meer informatie vind je op hun website en facebookpagina.

 

La R ªve d’Aby

Ook La R ªve d’Aby bevindt zich in Wallonië, meer bepaald in Beuzet (Gembloux, Namen). In deze sanctuary wonen heel wat paarden, pony’s en runderen, maar ook geiten, schapen, varkens en kippen.
Je kunt La R ªve d’Aby regelmatig bezoeken in het weekend. Hiervoor hou je best hun facebookpagina in de gaten. De komende data zijn 20 en 21 juni, 4, 5, 18 en 19 juli, 1, 2, 15, 16, 29 en 30 augustus, telkens van 14u30 tot 17 uur.
Meer informatie vind je op hun website en facebookpagina.

 

Melkgeitenopvang Ophelia

Deze opvang in West-Vlaanderen zet zich in voor geiten uit de zuivelindustrie. Helaas worden geitenbokjes aanzien als ‘afval’ in de geitenzuivelindustrie. Melkgeitenopvang Ophelia zet zich in om deze bokjes en afgedankte melkgeiten op te vangen. De dieren komen soms meer dood dan levend op de opvang, maar er wordt alles aan gedaan om ze een mooi leven te schenken.
Je kunt de opvang niet vrij bezoeken, maar er worden wel regelmatig opendeurdagen georganiseerd.
Meer informatie vind je op hun website en facebookpagina.

 

Bovenstaande animal sanctuaries bieden de beste zorgen en een woonplaats aan boerderijdieren. Als je graag wilde en exotische dieren wilt bezoeken, kun je terecht bij het Natuurhulpcentrum of De Zonnegloed. 

 

Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen (Limburg) is een opvangcentrum voor zieke, gewonde of hulpbehoevende wilde dieren. Hier worden (tijdelijk) tal van vogels, reptielen, kleine en grote zoogdieren opvangen. Het NHC verzorgt de dieren zodat ze terug uitgezet kunnen worden in het wild. Wanneer dit geen optie is, zoeken ze naar de beste oplossing. Er leven ook heel wat exotische dieren in het Natuurhulpcentrum, welke bvb. van een circus komen. Hier kun je wat meer over onze ervaring in het centrum lezen.
Elke eerste zondag van de maand is het open zondag in het Natuurhulpcentrum, je kunt er dan om 14 uur terecht voor een rondleiding, mits bijdrage. In september zijn er verschillende opendeurdagen.
Meer informatie vind je op hun website en facebookpagina.

 

De Zonnegloed

De Zonnegloed is een wild animal sanctuary waar verlaten, misbruikte en verwaarloosde wilde dieren wonen die niet terug naar de natuur kunnen. In dit dierenpark wonen 120 soorten dieren zoals bizons, kamelen, stokstaartjes, lynxen, beren, diverse primaten, wallaby’s, papegaaien, uilen, roofvogels en slangen. De dieren komen bvb. uit laboratoria, illegale handel, zoos of circussen bij hen terecht, meestal door een inbeslagname. De Zonnegloed lijkt op een zoo, maar vangt net die dieren op die nergens anders meer terecht kunnen. Hier wordt geprobeerd om hen een zo goed mogelijk leven te geven, in overeenstemming met hun noden.
In de zomer kun je De Zonnegloed alle dagen bezoeken, buiten maandag en dinsdag, van 10 tot 18 uur. Het inkomsttarief kun je zien als een donatie aan hun werking.
Meer informatie vind je op hun website en facebookpagina.

 

In een ideale wereld zouden deze dierenopvangen niet bestaan. Ondertussen zijn we hen heel erg dankbaar dat ze zich inzetten om dieren te redden, hen de beste zorgen te geven en hen de ruimte te bieden om zichzelf te zijn. Ze zijn onze steun meer dan waard!