De beste dierenrechtenfotografen #WereldFotografiedag

19-08-2020

Vandaag is het Wereld Fotografiedag, een goed moment om de beste dierenrechtenfotografen in de kijker te zetten. Deze fotografen laten zien welke vreselijke dingen er achter de schermen gebeuren. “I go to witness, to document and to share what I’ve learned” – Jo-Anne McArthur.

De fotografen waarmee je vandaag kennismaakt, leveren zwaar en baanbrekend werk door de realiteit achter de dierenindustrie te laten zien. Het is door zulke beeldverhalen beschikbaar te maken, dat mensen zien wat er gebeurt voor een stuk vlees, zuivel of voor een lederen paar schoenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen van hen deze vreselijke beelden afwisselen met het tijd doorbrengen op animal sanctuaries, waar de dieren in een volledig eigen en liefdevolle omgeving vastgelegd kunnen worden.

Zoochosis
Âé Jo-Anne McArthur - WeAnimals

Jo-Anne McArthur | We Animals

Jo-Anne is zowat de bekendste dierenrechtenfotografe ter wereld. Met We Animals maakte ze reeds beelden op elk continent. Er blijft geen enkel dierenleed ongemoeid, Jo-Anne covert alle topics. Zo was ze begin dit jaar aanwezig bij de Australische bosbranden, fotografeerde dieren in gevangenschap, tijdens de jacht en elk proces in de vleesproductie maar ze maakte ook de prachtigste beelden in sanctuaries.

Bekijk haar werk op We Animals en zoek zeker haar boeken “We Animals” en “Captive” op. Binnenkort verschijnt haar derde boek “Hidden” waarin bijdragen van meer dan 30 fotografen zullen staan. Samen met Dr. Keri Cronin startte ze Unbound Project, waarin ze vrouwen uit de dierenrechtenbeweging op de voorgrond plaatsen.

 

Isa Leshko

Isa Leshko greep iedereen bij de keel met haar portretten van bejaarde dieren in “Allowed to Grow Old”. De dieren werden gefotografeerd in dierenopvangcentra, de enige plaats waar boerderijdieren de kans krijgen om oud te worden. Bekijk Isa’s foto’s op haar website.

 

Kristo Muurimaa

Kristo is een Finse dierenrechtenactivist en doet onderzoeken sinds 2006. Zijn werk focust zich op dieren in de voedings- en bontindustrie. Zijn doel is om te tonen hoe de dieren moeten leven en om mensen hierom te doen geven.

 

Andrew Skowron

“Society led us to think it’s alright to focus on consumption, leaving empathy and any moral reflections behind.”

Andrew fotografeert dieren in de bontindustrie, de vlees- ei- en zuivelindustrie en in laboratoria. Hij probeert de emotie van de dieren weer te geven en een mogelijke connectie te bewerkstelligen. 

De beste dierenrechtenfotografen #WereldFotografiedag
Âé Andrew Skowron | Fox rescued from a fur farm, 2020

Selene Magnolia

Selene is een Italiaanse fotojournaliste, haar werk draagt een boodschap van rechtvaardigheid met zich mee. Ze maakte een aantal sterke reeksen over leghennen, aquacultuur en het leven rond een intensief veebedrijf.

 

Aitor Garmendia | Tras los Muros

Aitor’s werk richt zich op de keiharde realiteit achter de dierenindustrie. Boerderijen, slachthuizen, circussen en zoos mogen niet verborgen blijven, Aitor laat zien wat niet verborgen mag blijven. 

“The impact that real images would have in society, and consequently in the industry, is such that the activists are being permanently pursued.”

 

Timo Stammberger

Timo leeft en werkt in Duitsland. Met zijn foto’s wilt hij aandacht schenken aan degenen die te weinig onder aandacht komen, zoals de dieren. Bekijk zijn portfolio hier

 

Sammantha Fisher

Om met een aantal positieve beelden af te sluiten, verwijzen we je graag naar Sammantha’s website. Ze maakt prachtige portretten van dieren op sanctuaries, waarbij ze erin slaagt om de unieke karakters van de dieren weer te geven.

“Photojournalism is a huge force within the animal rights movement. Images are such a powerful tool and they certainly can create social change.”

Eenmalige donatie


Help jij ons om de gruwelijke realiteit waar miljoenen dieren mee geconfronteerd worden naar buiten te brengen?