Canada luidt einde dolfinaria in. Nu Nederland en België nog!

11-06-2019

Gisteren nam Canada wetgeving aan die het verbiedt om dolfijnen en walvissen uit het wild te vangen, deze dieren in gevangenschap te houden of ze te gebruiken om mee te fokken. De nieuwe wetgeving, die zal gelden voor nieuwe dieren, betekent het begin van het einde voor dolfinaria in Canada. Met Dolfinariumvrij Nederland en Bite Back zijn we verheugd over deze vooruitgang in Canada en hopen dat Nederland en België snel volgen.

Woordvoerder Alex Romijn: “Steeds meer mensen vinden het niet juist om intelligente, sociale dieren als dolfijnen op te sluiten in dolfinaria met enorme beperkingen. Onlangs gaf ook de Minister voor Dierenwelzijn van Vlaanderen, Ben Weyts, aan dat er geen nieuwe dieren meer bij zouden moeten komen in het Belgische dolfinarium en voorstander te zijn van het verdwijnen van dolfinaria.” Eerder verboden ook India, Costa Rica, Bolivia, Chili, Kroatië, Slovenië, Zwitserland en Hongarije dolfinaria.

Petitie
Dolfinariumvrij Nederland lanceerde onlangs een petitie om de overheid op te roepen het einde in te luiden van het Dolfinarium in Nederland. De petitie is inmiddels al meer dan 3300 keer getekend. Ook in België lanceerde Bite Back een petitie tegen het dolfinarium in Brugge, deze werd reeds meer dan 1000 keer ondertekend. De organisaties zullen de petitie uiteindelijk aanbieden aan de politieke partijen om de druk te verhogen vanuit de politiek maatregelen te nemen.

Publieke opinie tegen Dolfinarium
Alex Romijn: “Dieren zijn er niet voor ons vermaak. De publieke opinie is veranderd. Ooit was het gemeengoed wilde dieren te laten optreden in circussen, honden karren met goederen te laten trekken en wat al niet meer. Dankzij een verandering in de publieke opinie en de daaruit voortvloeiende wetgeving zagen we het verdwijnen. Dolfinaria zijn een logische volgende stap.“ Onlangs hield EditieNL een peiling onder hun kijkers. Na meer dan 10.000 uitgebrachte stemmen bleek 73% van de stemmers voor een verbod op dolfinaria. Ook grote bedrijven als Renault en Zeeman stopten al met het aanbieden van kortingskaarten na geïnformeerd te zijn over de schaduwkant van dolfinaria. Romijn: “Kortom, het is een kwestie van tijd tot Nederland het Dolfinarium sluit. ”

De campagne Dolfinariumvrij Nederland is opgezet door de organisaties Bite Back, Dierbewustleven en de Vissenbescherming.

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.