Campina, waar zijn alle kalfjes gebleven?

03-10-2019

Deze ochtend lanceerden we, dierenrechtenorganisatie Bite Back, onze nieuwe campagne en rapport: #Uitgemolken, hoe de zuivelindustrie dieren, mensen en milieu uitbuit. In het kader van deze lancering voerden we actie voor de gebouwen van FrieslandCampina in Aalter.

Gebruikmakend van de enorme afbeelding van de koe op de gevel van het bedrijf en met grote spandoeken met als opschrift ‘Als melk door moeders wordt gemaakt, waar zijn hun kalfjes dan …?’, de naam van de campagne ‘Uitgemolken’ en met fotoborden van moederkoeien en hun verdwenen kalfjes, vroegen we met een dertigtal activisten aandacht voor de vergeten slachtoffers van de zuivelindustrie… 

#Uitgemolken

In België worden er jaarlijks zo’n 150.000 stierkalveren van melkkoeien geslacht. Een ‘neveneffect’ van de zuivelindustrie waar zelden over gesproken wordt. Stiertjes zijn een bijproduct in de zuivelindustrie omdat ze geen melk geven. Ze worden, samen met een aantal vrouwelijke kalfjes, op een 8-tal maanden tijd vetgemest om te dienen als kalfsvlees.

In ons rapport over de zuivelindustrie in België vragen we niet enkel aandacht voor het dierenleed achter een glas melk of een hap yoghurt, maar ook stil te staan bij de implicaties voor het milieu en de gezondheid van de consument. Zuivel is een dier-, milieu- en mensonvriendelijk product dat desalniettemin zwaar gesubsidieerd wordt. Wij vragen een transitie naar een rechtvaardiger landbouwmodel. Gelukkig zijn er steeds meer plantaardige alternatieven die we met zijn allen – burgers, overheid en industrie – zouden moeten omarmen. 

Waarom bij FrieslandCampina?

FrieslandCampina is het zesde grootste zuivelconcern van de wereld met een omzet van 12 miljard euro. In tegenstelling tot andere grote zuivelconcerns zet FrieslandCampina niet in op plantaardige alternatieven, terwijl de verkoop ervan al jaren stijgt en er verwacht wordt dat deze trend zich voortzet.

Voor deze miljardenomzet worden bijna 1,7 miljoen melkkoeien uitgemolken, totdat ze zodanig opgebruikt zijn dat ze worden afgevoerd naar het slachthuis. Om melk te produceren, moeten kalfjes geboren worden. Maar waar blijven die allemaal?

Bedankt aan al onze activisten die vandaag aanwezig waren!

Wil je meer weten over de zuivelindustrie? Lees dan hier het rapport “Uitgemolken“.
Wil je verder onderzoek graag steunen, dan kun je steeds een donatie doen of lid worden.