Brussel bloedrood tijdens de Mars voor de Sluiting van Slachthuizen

10-06-2018

Op zondag 10 juni organiseerde Bite Back naar jaarlijkse traditie de Mars voor de Sluiting van de Slachthuizen 2018. Een 800-tal gemotiveerde activisten zorgden voor een bloedrode massa die de slogans voor een diervriendelijke wereld door de Brusselse straten lieten galmen. Op het Muntplein weerklonken er andere kreten tijdens de die-in. De kreten van de dieren op de slachtvloer terwijl onze activisten symbolisch op de grond lagen om de miljoenen dieren te herdenken die jaarlijks in slachthuizen sterven.

Een wereldwijde actie

De 7de editie van de Mars voor de Sluiting van Slachthuizen vindt plaats in juni in een veertigtal steden verspreid over de hele wereld: in Parijs, maar ook in Amsterdam, Barcelona, Brussel, Dublin, Helsinki, Istanbul, Londen, Los Angeles, Melbourne, Montreal, New York, Ottawa, Sydney en Tokyo  wordt of werd er gedemonstreerd.

Deze mars heeft als doel de wreedheden aan de kaak te stellen die de dieren dagelijks moeten ondergaan in kwekerijen, in slachthuizen en op vissersboten. Ze symboliseert ook de hoop op een bewustwording die ons zal leiden naar een wereld waar de mensen de dieren niet meer uitbuiten, maar zien als gelijkwaardige bewoners van onze planeet.

Een eis tot afschaffing

“Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de productie van vlees impliceert dat de dieren die men eet gedood worden. Omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet mishandeld mogen worden of onnodig gedood. Laten we samen evolueren naar het einde van de uitbuiting van de dieren en laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens,” aldus Benjamin Loison, woordvoerder van dierenrechtenorganisatie Bite Back.

Elke paar maanden worden we wel opgeschrikt door voedselschandalen, fraude of beelden van wat er gebeurt in slachthuizen (denken we aan de beelden van de slachthuizen van Tielt en Izegem, het schandaal Veviba, vorige week nog het slachthuis van Geel en nu de sluiting van het slachthuis van Heist-op-den-Berg).

Diervriendelijke slachthuizen bestaan niet. Wanneer men dieren op zo’n massale manier als vlees op poten behandelt en beschouwt,  dan blijven zo’n behandelingen van de dieren zoals in Tielt of Izegem niet uit.

Het kan anders

Dierlijke producten zijn niet noodzakelijk voor onze gezondheid: de grootste vereniging van voedingsdeskundigen ter wereld, de Academy of Nutrition and Dietetics (AND – meer dan 100 000 professionele gezondheidsdeskundigen) heeft reeds verklaard dat vegetarische voeding (veganisme inbegrepen), indien evenwichtig, goed is voor de gezondheid, geschikt is op nutritioneel vlak en gunstig voor de preventie en behandeling van bepaalde ziektes. In België en verschillende andere landen in de wereld blijft het aantal vegetariërs en veganisten groeien.

‘Als we als samenleving een respectvolle en geweldloze wereld nastreven, zonder discriminatie jegens zwakkeren, dan wil dat zeggen dat we ook de dieren opnemen in onze cirkel van morele consideratie en hen niet uitsluiten omdat ze tot een andere soort behoren. Dat betekent concreet dat we hen niet meer beschouwen als voedsel wat de sluiting van alle slachthuizen impliceert’, aldus woordvoerder Benjamin Loison.

In de media

De Mars voor de sluiting van Slachthuizen 2018 werd gretig opgepikt in de media. Zo verschenen er artikels op de websites van VRT, RTL, Bruzz, RTBF, MetroLa Libre, BX1Het Laatste Nieuws, La Derni ¨re Heure, 7sur7, Newsmonkey, en Skynet.

We willen graag alle aanwezigen, onze sponsors, vrijwilligers, leden en sympathisanten hartelijk bedanken voor hun steun! Dankzij jullie is deze vierde editie van de Mars in Brussel een groot succes geworden!

Klik hier om de organisatie van de Mars te ondersteunen.