Rode straten in Brussel tijdens de Mars voor de Sluiting van de Slachthuizen

17-06-2019

Gisteren, zondag 16 juni, vond de Mars voor de Sluiting van de Slachthuizen voor de vijfde keer plaats in Brussel. Zo’n 650 mensen kwamen samen om het einde van de slachthuizen te eisen. Ze vroegen voor een einde aan het gebruik van dieren, het stoppen van de slacht en deden een oproep voor veganisme.

De Mars startte om 14 uur voor het Centraal Station in Brussel. Uit de speeches werd nogmaals duidelijk dat er iets moet veranderen, dat het niet verder kan zoals nu. Vorig jaar werden er 318 miljoen dieren geslacht in België, daarnaast werden er miljoenen vissen gevangen. Dieren die een eigen gevoelswereld hebben, kunnen liefhebben, kennis, ervaring en emoties hebben. Als we naar een inclusieve samenleving willen streven, moeten we dieren ook tot onze morele kring toelaten. Dit kan niet zonder het sluiten van de slachthuizen, we moeten dieren niet meer als voedsel aanzien. Deze activisten willen een toekomst zonder dierenuitbuiting, voor een rechtvaardige wereld voor alle dieren!

Na de speeches begon de demonstratie door de straten van Brussel, via de Pachecolaan, Botanique en Nieuwstraat, hielden de betogers halt op het Muntplein. Hier vond een gigantische die-in plaats. De honderden deelnemers gingen in stilte op de grond liggen, met op de achtergrond de dodenmars en geluiden van in een slachthuis… Zo beeldden ze miljoenen dieren uit die op een gruwelijke manier hun einde vinden in de slachthuizen. Heel wat voorbijgangers werden er ook stil van. Het zorgde voor heel wat emotionele momenten bij de activisten.

Bij de aankomst aan het Europakruispunt was er een ontlading, de deelnemers waren zichtbaar enthousiast over het saamhorigheidsgevoel, met als gezamenlijk doel de wereld mooier te maken voor de dieren. Dat de Mars de hoop op bewustwording die leidt naar een wereld waar mens en dier gelijken zijn, werd hier heel erg duidelijk.

Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de productie van vlees impliceert dat de dieren die men eet gedood worden. Omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet gebruikt mogen worden. Laten we samen evolueren naar het einde van de uitbuiting van de dieren en laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens.

Op onze infomarkt voor het Centraal Station kon men van vegan lekkers proeven en kon men terecht voor info. Deze plek dient ter illustratie van de wereld van morgen, een wereld zonder geweld jegens de dieren.

Bedankt aan iedereen de deze Mars mee mogelijk maakte, de deelnemers, onze vrijwilligers en onze sponsors: Wilmersburger, Gut Wudelstein, Succulente, ’t Kraaienest, Wonderland Cakes, Naduah, Pa’lais, All About Eve, The Judgy VeganDe Hobbit, Abinda, Clarana en Vegan Blitz!

Wil je ons steunen in het organiseren van de Mars of andere campagnes rond dierenrechten? Je kunt steeds een donatie doen of lid worden.

Foto’s : Vincent Bozzolan & Bite Back

Eenmalige donatie


Doe een (eenmalige) donatie en steun daarmee het werk van Bite Back. Wil je ons blijvend steunen, kan dat ook door vaste donateur of lid te worden.