Brussel kleurt rood tijdens Mars voor de Sluiting van alle Slachthuizen

11-06-2017

Op een zonovergoten zondag kleurden 600 mensen Brussel rood tijdens de Mars voor de Sluiting van alle Slachthuizen. De Mars is een wereldwijde protestactie die ieder jaar plaatsvindt in een dertigtal steden over de hele wereld.

Het doel van de Mars het aan de kaak stellen van de wreedheden die de dieren dagelijks moeten ondergaan in kwekerijen, in slachthuizen en op vissersboten. Ze symboliseert ook de hoop op een bewustwording die ons zal leiden naar een wereld waar de mensen de dieren niet meer uitbuiten, maar zien als gelijkwaardige bewoners van onze planeet.

“Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de productie van vlees impliceert dat de dieren die men eet gedood worden. Omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet mishandeld mogen worden of onnodig gedood. Laten we samen evolueren naar het einde van de uitbuiting van de dieren en laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens,” aldus Benjamin Loison, woordvoerder van dierenrechtenorganisatie Bite Back.

Relevant door de beelden uit het slachthuis van Tielt

De beelden van wat er in maart gebeurde in het omstreden slachthuis van Tielt (met een slachtcapaciteit van 1.500.000 dieren per jaar) staan nog allemaal op ons netvlies gebrand. Verschrikkelijke beelden van kreupele varkens die worden geschopt, geslagen, aan hun oren voortgesleept … Sommige varkens krijgen elektrische schokken, worden bij volle bewustzijn de keel overgesneden, verdrinken in het broeibad. Het undercoveronderzoek van dierenrechtenorganisatie Animal Rights gaf een beeld van wat er in Tielt over een periode van 1 maand gebeurde.

Bite Back is er echter van overtuigd dat dit geen uitzonderingen zijn. Tielt is geen alleenstaand feit. Diervriendelijke slachthuizen bestaan niet. Wanneer men dieren op zo’n massale manier als vlees op poten behandelt en beschouwt, dan blijven zo’n behandelingen van de dieren zoals in Tielt niet uit.

In het slachthuis van Oevel (Westerlo), waar Bite Back ook protesteerde op 8 april jongstleden, zullen er per jaar 2.000.000 varkens geslacht worden. Niemand heeft nood aan zo’n megaslachthuizen, zeker niet de gevoelige, sociale en intelligente dieren die varkens zijn.

De verborgen kant van vlees, melk en eieren

Voor vlees, melk en eieren samen worden wereldwijd 63 miljard landdieren gedood. Er wordt geschat dat er tussen 1000 en 3000 miljard vissen gevangen worden per jaar en meer dan 80 miljard gekweekte vissen geslacht worden.

De kweekomstandigheden en omstandigheden van het transport, het slachten en de visserij zijn ronduit verwerpelijk.

Verminking, vrijheidsberoving, krappe huisvesting, vroegtijdige sterfte zijn allemaal gevolgen van de – voornamelijk intensieve – veeteelt. Vervoer over lange afstanden, ongeacht de weersomstandigheden. Gedood aan de lopende band, met of zonder verdoving, maar steeds in angst. Een lange lijdensweg voor de vissen die vastzitten in netten, doorboord worden door haken, en verstikken op het dek van een schip of zonder verdoving gevild worden.

Niet onnodig mishandelen en doden ?

“We moeten niet onnodig dieren mishandelen of doden” : over de hele wereld maakt dit voorschrift deel uit van een gemeenschappelijke moraal.

Nochtans mishandelt en doodt onze maatschappij dieren. En dit hoeft helemaal niet, aangezien we kunnen leven zonder te moeten doden. Dierlijke producten zijn niet noodzakelijk voor onze gezondheid: de grootste vereniging van voedingsdeskundigen ter wereld, de Academy of Nutrition and Dietetics (AND – meer dan 100 000 professionele gezondheidsdeskundigen) heeft reeds verklaard dat vegetarische voeding (veganisme inbegrepen), indien evenwichtig, goed is voor de gezondheid, geschikt is op nutritioneel vlak en gunstig voor de preventie en behandeling van bepaalde ziektes. In België en verschillende andere landen in de wereld blijft het aantal vegetariërs en veganisten groeien.

In de media

Televisiezenders VTM en BX1 maakten een reportage over de Mars. Ook in de geschreven pers verschenen er artikels op De Morgen, Knack, Het Nieuwsblad, RTBF, La Libre, en RTL.

We willen al onze vrijwilligers, sponsors, leden, en sympathisanten van harte bedanken voor hun steun aan deze editie van de Mars voor de Sluiting van alle Slachthuizen. Het is dankzij jullie dat wij kunnen blijven vechten voor een rechtvaardigere wereld voor de dieren.

Klik hier voor meer info over onze campagne Sluit de Slachthuizen.