Bont maakt koud
‘Bontvrij’ is een campagne van Bite Back, gericht op het informeren van mensen over de destructieve gevolgen van de bontindustrie. Bite Back moedigt mensen aan om te kiezen voor diervriendelijke alternatieven. Wij doen dit onder meer via voorlichtingsacties en acties in drukke winkelstraten en via outreach.
Fokkerijen maken het bont
Jaarlijks vermoordt men m é ér dan 100 miljoen dieren voor hun pels. En dat terwijl er genoeg diervriendelijke materialen zijn om warme en modieuze kleding van te maken. Er is geen excuus voor bont. Bont is dierenleed dat we kunnen vermijden. Als jij een bontkraag of bontaccessoires koopt, geef jij jouw geld aan de wrede bontindustrie.
De meeste pelsdieren komen uit bontfokkerijen: konijnen; chinchilla’s, nertsen, wasbeerhonden en vossen kennen er een kort en ellendig leven. Met tienduizenden zitten de dieren opgesloten in krappe kooien, met hun gevoelige poortjes op gaas.
Na een paar helse maanden vol frustratie, pijn, stress (een direct gevolg van hun gevangenschap) worden de jonge dieren vergast, anaal geëlektrocuteerd of de nek omgewrongen. Een wreed einde van een triest bestaan.

Wilde dieren klemgezet
Jassen gemaakt van wilde dieren zoals coyotes, wasberen en lynxen zijn het resultaat van wildklemmen. De metalen klemmen scheuren de spieren en verbrijzelen de botten van hun slachtoffers. Soms zitten dieren dagenlang in zo’n klem vast vooraleer de bontjager hen afmaakt.
Van ellende knagen ze soms hun eigen poten af. Klemmen maken geen onderscheid tussen diersoorten, ook huisdieren, vogels en beschermde diersoorten komen vaak op deze manier aan hun einde.
Levend gevilde bontkraag
Zeehondenjagers knuppelen elk jaar honderdduizenden babyzeehondjes dood op de Canadeze ijsvlakten en Namibische stranden. Het levend villen van de zeehonden voor hun pels is geen uitzondering. In Azië worden jaarlijks miljoenen katten en honden op een weerzinwekkende manier afgemaakt voor hun vacht.
Wie een jas met een bontkraag koopt, heeft de pijnlijke dood van wasbeerhonden op het geweten. Deze aandoenlijke dieren worden gehouden op Chinese bontfarms, de kop ingeslagen, geëlektrocuteerd of zelfs levend gevild.
Op undercoverbeelden, die je ondermeer op YouTube kan bekijken, is te zien hoe de levend gevilde dieren bevend op een hoopje hun doodstrijd leveren. De Chinese bontindustrie is internationaal berucht om zijn wreedheden en levert tegenwoordig de meeste bontaccessoires.
Laat je niet verleiden
De machtige bontlobby doet er alles aan om bont weer aanvaardbaar te maken voor de publieke opinie en manen modeontwerpers aan het te gebruiken in hun collecties. Moest je vroeger naar speciale bontwinkels, tegenwoordig vind je betaalbare bontaccessoires in veel kledingwinkels.
Ga er dus niet meteen vanuit dat die goedkope bontkraag of -accessoires wel synthetische bont zijn: meestal zijn die wel degelijk van echt bont gemaakt! Bontproducten worden meestal met opzet dubbelzinnig of helemaal niet gelabeld, zodat het vaak onmogelijk is om te achterhalen van waar en van welk dier je jas of kraag komt. Niet kopen, is dus de boodschap.
Kom in actie
- Koop nooit kleding met bont of bontaccessoires. Bij twijfel over de echtheid van het bont: niet kopen!
- Bont gespot? Maak ter plaatste bezwaar tegen de verkoop van het bont of stuur de directie een mail of brief.
- Verspreid informatie online of aan de hand van flyers.